Delegacija Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima u posjeti Italiji

Ambasadorka Šofranac je iskazala spremnost da Ambasada učestvuje u onim aktivnostima koje je, u ovim okolnostima, moguće realizovati, poput posjeta i neposredne komunikacije sa crnogorskim iseljeničkim korpusom, kao i ostvarivanju komunikacije sa crnogorskim i italijanskim državnim organima u cilju unapređenja stanja naše dijaspore na ovom području

V.d. direktora Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima, mr Seid Hadžić, i samostalna savjetnica I Milica Radojičić sastali su se u Peruđi sa predstavnicima Udruženja Italija-Montenegro „Regina Elena”, na čelu sa predsjednicom Danijelom Đurđević.

Sastanku, koji je organizovan u okviru radne posjete Republici Italiji, prisustvovala i ambasadorka Crne Gore u toj državi, Milena Šofranac Ljubojević.

Na sastanku je razgovarano o stanju i prilikama među našom zajednicom u ovoj zemlji, a Hadžić je istakao važnost ostvarivanja direktnog kontakta sa našom dijasporom i kreiranje mogućnosti za još bolju i produktivniju saradnju sa matičnom državom.

Hadžić je izrazio nadu da će buduća saradnja sa Upravom biti plodotvornija nakon ostvarivanja ličnih kontakata.

Dodatno, on je sagovornike upoznao sa trenutnim aktivnostima Uprave, raspisanim Javnim pozivom za sufinansiranje programa, odnosno projekata organizacija dijaspore i manifestacijom “Dani dijaspore-iseljenika”, kao i budućim planovima u dijelu jačanja saradnje sa našom dijasporom u Republici Italiji.

Ambasadorka Šofranac je iskazala spremnost da Ambasada učestvuje u onim aktivnostima koje je, u ovim okolnostima, moguće realizovati, poput posjeta i neposredne komunikacije sa crnogorskim iseljeničkim korpusom, kao i ostvarivanju komunikacije sa crnogorskim i italijanskim državnim organima u cilju unapređenja stanja naše dijaspore na ovom području.

Hadžić je ukazao na važnost komunikacije i bliske saradnje sa Upravom i Ambasadom, kao i jačanju veza sa matičnom državom, a posebno je istaknuta važnost zajedničkog zalaganja na intenziviranju saradnje na polju kulture i humanitarnog rada. Dodatno, Hadžić je saopštio da je naša dijaspora na teritoriji R. Italije daleko brojnija od zvaničnih podataka kojima Uprava raspolaže i najavio snažniji angažman sa svim nadležnim institucijama u dijelu prikupljanja podataka o našoj dijaspori na ovom području.

Članovi Udruženja Italija-Montenegro „Regina Elena“ su se zahvalili na dolasku i informisali predstavnike Uprave o programu rada tog udruženja, kao i budućim aktivnostima i planiranim projektima. Takođe, na sastanku je bilo riječi i o problemima sa kojima se ovo udruženje suočava u radu.

Delegacija se sastala i sa sekretarom za kulturu Opštine Mađone, Vani Ruđeri, sa kojom je, između ostalog, razgovarano o pokrenutoj inicijativi za potpisivanje sporazuma o saradnji između opština Mađone i Bara, kao i postavljanju spomen ploče u znak sjećanja na dobročinstvo crnogorske princeze i italijanske kraljice Jelene Savojske.

Delegacija se sastala i sa sekretarkom za sport i međunarodne odnose Opštine Peruđa, Klarom Pastoreli, a na sastanku su pokrenuta značajna pitanja u dijelu razmjene iskustava u različitim oblastima.

Prvi dan radne posjete završen je susretom sa direktoricom Instituta za modu i dizajn u Peruđi, Anom Ruso, i prodekankom za nastavu Benedetom Rizolo, sa kojim naše udruženje ima potpisan sporazum o saradnji, a na kojem je delegacija imala priliku da se upozna sa programom rada ove institucije i budućim projektima.

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!