Brazil: Preminuo volonter ispitivanja vakcine protiv Kovida 19, istraživanje se nastavlja

U saopštenju je navedeno da su im predati podaci iz istrage u vezi sa tim slučajem. Međutim, u objavi brazilskih zdravstvenih vlasti ne navode se detalji o smrti volontera – što je obrazloženo povjerljivošću informacija osoba uključenih u klinička istraživanje

Ilustracija (Foto: Printscreen/VOA)
Zdravstvene vlasti Brazila saopštile su da je preminuo volonter, učesnik kliničkih ispitivanja vakcine protiv Kovida 19, koju razvijaju farmaceutska kompanija Astra Zeneka i Univerzitet u Oksfordu.

Saopšteno je i da će se, uprkos smrti volontera, kliničko ispitivanje vakcine protiv koronavirusa nastaviti.

U saopštenju je navedeno da su im predati podaci iz istrage u vezi sa tim slučajem. Međutim, u objavi brazilskih zdravstvenih vlasti ne navode se detalji o smrti volontera – što je obrazloženo povjerljivošću informacija osoba uključenih u klinička istraživanja.

Univerzitet u Oksfordu potvrdio je da planira nastavak ispitivanja vakcine.

“Posle pažljivih provjera slučaja koji se dogodio u Brazilu nema zabrinutosti za bezbjednost kliničkih istraživanja. Dodatna nezavisna provjera brazilskih vlasti preporučila je da se ispitivanja nastave”, saopštio je predstavnik za medije Univerziteta u Oksfordu.

Neimenovani izvor rekao je agenciji Rojters da bi ispitivanje bilo suspendovano da je dobrovoljac koji je preminuo primio vakcinu protiv Kovida 19 – sugerišući da je ta osoba bila član kontrolne grupe kojoj je data vakcina protiv meningitisa.

Brazilski CNN izvijestio je da je volonter bio 28-godišnji muškarac iz Rio de Žanerira koji je preminuo uslked komplikacija Kovida 19.

Pozivajući se na neimenovane izvore, brazilski list “O Globo” objavio je da je volonter dobio placebo, a ne probnu vakcinu.

Savezni univerzitet Sao Paola, koji pomaže sprovođenje treće faze testiranja vakcine u Brazilu, u odvojenom saopštenju objavio je da je preminula osoba bila brazilske nacionalnosti. Prebivalište osobe nije saopšteno.

Brazilske vlasti iskazale su namjeru da kupe britansku vakcinu i nastave da je proizvode u sopstvenom biomedicinskom istraživačkom centru u Rio de Žaneiru, piše Glas Amerike.

Konkurentsku vakcinu kineske kompanije Sinovek ispituje institut Butantan iz Sao Paola.

Prema podacima vašingtonskog Univerziteta Džons Hopkins, u Brazilu je od posledica koronavirusa preminulo nešto manje od 155.000 ljudi. Prema istom izvoru, broj oboljelih građana premašio je pet miliona i dvjesta hiljada.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!