Procurio snimak ruskih mladića iz Ukrajine: “Izvinite, stid me, bačeni smo u g****, dali su nam AK47, a mi smo studenti”

Ruski predsjednik Vladimir Putin obećao je da neće slati mlade, neobučene vojnike na prve crte rata u Ukrajini, ali je očigledno prekršio obećanje. Četvrtinu ruske vojske čine vojnici od 18 do 27 godine iz siromašnijih porodica koje ne mogu dobiti ljekarsko uvjerenje da oslobode svoju djecu vojne obveze

Na društvenim mrežama objavljen je video-snimak razgovora mladih ruskih vojnika koji može poslužiti kao dokaz da ruskoj vojsci doista pada moral, prenosi britanski Times.

Mladi vojnici s prevelikim kacigama koji mašu kalašnjikovima AK47 žale se jedan drugome da su ih “bacili u g***”.

“Morate znati istinu! Ministarstvo obrane Rusije nema pojma o nama, niti šta mi ovdje radimo. Bačeni smo u g****”, govori jedan.

“Naše puške su iz 1940-tih godina. Iz njih se ne može pucati. Oni j***** šalju obične studente u rat”, prenosi londonski Times.

Momci, koji su navodno pripadnici 15. zasebne ozloglašene brigade, snimali su sebe u stražnjem dijelu kamiona u blizini Sumija, blizu granice s Rusijom, u kojem su se posljednjih dana vodile žestoke borbe.

Jedan mladić, u kacigi ruske vojske koja je prevelika za njegovu glavu, pokazuje na sebe i kaže: “Ja imam 18 godina”. Zatim podiže mitraljez AK-47, prvi put izdanu sovjetskim vojnicima 1947. godine, i žali se: ‘Dobili smo automatske puške za borbu protiv raketnog sistema Grad, artiljerije, minobacačkih granata. Dijelite ovaj video”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin obećao je da neće slati mlade, neobučene vojnike na prve crte rata u Ukrajini, ali je očigledno prekršio obećanje. Četvrtinu ruske vojske čine vojnici od 18 do 27 godine iz siromašnijih porodica koje ne mogu dobiti ljekarsko uvjerenje da oslobode svoju djecu vojne obveze.

Prije nekoliko sedmica, grupa ruskih oficira koje je zarobila Ukrajina izjavili su da su prevareni jer su vjerovali da je rat bio vojna vježba izvinili su se što su se ponašali kao fašisti.

Mladić iz Moskve Aleksandar Morozov (22) rekao je da su Ukrajinci snažan narod, da se bore poput zvijeri.

“Njihovi avioni uništavaju naše kolone vojnih vozila. Naša strana trpi velike gubitke, ginu tehničari, narednici, oficiri, vojnici. Želimo to da zaustavimo. Želim da se izvinim cijeloj Ukrajini što sam došao ovdje. Sram me, ne želim nasilje u ovoj zemlji”, rekao je.

Osim ruskih vojnika kojima pada moral, Putin je angažovao i plaćenike iz grupe Wagner iz Sirije i Afrike u nastojanjima da preokrene situaciju u Ukrajinu.

U jednom dokumentu koji je objavio Pentagon opisuje se kako ruski vojnici jednostavno parkiraju svoja vozila i dezertiraju u šumu. Ruska strana priznala je prošle sedmice da je 9.861 ruski vojnik poginuo u ratu. Kijev pak procjenjuje da je ta brojka bliža 17.000, prenosi “Jutarnji list”.

Idi na VRH
error: Content is protected !!