Objavljen snimak svirepog ubistva u mojkovačkom restoranu: Napadač prišao Ašaninu i sasuo u njega sedam metaka

”I sa četiri projektila ga pogodio u predjelu glave, i jednim projektilom u predjelu spoja lijevog ramena i vrata, a zatim mu je prišao sa prednje strane i iz neposredne blizine ispalio još jedan metak i pogodio ga u predjelu nosa. Kod Ašanina je, od zadobijenih povreda, usljed razaranja moždanog tkiva duž kanala strijelnih rana, nastupila smrt, nakon čega je optuženi uzeo telefon i pobjegao iz ugostiteljskog objekta, čime je izvršio krivično djelo – teško ubistvo”, piše u optužnici

U sudnici bjelopoljskog Višeg suda odgledan snimak iz restorana “Krstac” u kom je 25. aprila prošle godine ubijen Zoran Ašanin Optuženi Goran Pantović pred sudijom tvrdio da mu je Ašanin prijetio prije zločina.

Novljanin Goran Pantović (42) prišao je s leđa Zoranu Ašaninu (65), ispalio “oko sedam hitaca u njega”, prošao ispred njega i pucao mu u glavu, a onda mirno išetao iz mojkovačkog restorana “Krstac”.

To prikazuje video snimak sigurnosnih kamera restorana, koji je kao dokaz sproveden u bjelopoljskom Višem sudu.

Pantović, koji je prema policijskoj evidenciji član kavačkog kriminalnog klana, pred sudijom tog suda Draganom Mrdakom odgovara zbog ubistva šezdesetpetogodišnjaka, 25. aprila prošle godine u restoranu “Krstac”.

Na snimku se vidi da je Pantović prije ubistva dodao svoj telefon Ašaninu, otišao do toaleta, vratio se i pucao u njega dok je ovaj gledao u telefon.

Foto: Ilustracija (Fokuspress.com)

”U 13:29:17 časova se kroz otvorena vrata, sa pištoljem u ruci pojavio Pantović i pod kosinom u pravcu glave Ašanina, dok mu je bio okrenut leđima, dok je ovaj gledao u telefon, ispalio oko sedam hitaca, a potom još jedan u glavu”, konstatovao je sudija Mrdak.

Kamere su zabilježile da je Pantović tog dana oko podneva stigao u restoran i sjeo za sto za kojim su bili Ašanin, izvjesni Rosić i Dejan Filipović, pišu “Vijesti”.

Snimljen je trenutak kada se Pantović i sada pokojni Ašanin rukuju, ali i da okrivljeni sve vrijeme dok je sjedio sa njima, kao i kasnije, kada su se on i oštećeni odvojili, drži flašu piva u ruci.

Pantović je kazao da je flašu držao iz straha:

”Jer znam šta su mi ranije radili Ašanin, Rosić i Filipović”.

POKUŠAVAO DA ODE?

Snimljeno je i kako Pantović i Ašanin prelaze iz konobe u kafe-bar, odnosno da ka tom dijelu prvo korača Novljanin, a Mojkovčanin iza njega.

Konstatujući da se na snimku vidi kako namjerava da skrene put stepenica i ode, okrivljeni je ustvrdio da mu je Ašanin prepriječio put i zaprijetio mu.

Tvrdi da mu je tada rekao: “Ako kročiš dolje, ostaćeš na tim stepenicama”.

”E, da me tada pustio da odem kući, ne bi bilo ništa od ovoga”, rekao je Pantović.

Nadzorne kamere zabilježile su da se prije nego je sjeo za sto, kod Pantovića na lijevom boku vidi velika izbočina.

On je u sudnici objasnio da je to pištolj koji je prethodno uzeo iz toaleta iz korpe za otpatke sa duplim dnom.

Kamera je zabilježila da tokom razgovora Ašanin veliki dio vremena dok sjedi sa Pantovićem maše rukama, širi ih, upire prstom desne ruke u Novljanina koji sjedi preko puta njega, ali i kako stiska ruke u pesnice.

KAMERE SNIMILE RASPRAVU

”Ašanin u jednom trenutku baca podmetač sa stola na pod, a kasnije i čašu sa pićem. Dok se cijelo vrijeme vidi položaj Ašanina, od Pantovića se, izuzev kada se primiče naprije ili pije piće, vide samo noge. Ašanin u više navrata udara pesnicom u sto, ustaje i naginje se prema Pantoviću, a potom sjeda i žustro širi ruke, dok Pantović ne ispušta flašu iz ruke”, konstatovao je sudija Mrdak.

Na snimku se vidi i kako devet minuta nakon 13 sati Pantović ustaje, uzima jaknu, ali je dobacuje.

On je objasnio da je to bio njegov ponovni pokušaj da ode, ali da mu je Ašanin priprijetio “da će ostati tu ako krene”.

Vidi se kako Ašanin u dva navrata telefonira nekom.

Pantović je kazao da je Ašanin prvo zvao nekog Bosanca, kojim mu je prijetio, a potom načelnika Odjeljenja bezbjednosti Mojkovac Vitomira Veljovića.

Veljović je ranije u sudnici potvrdio da ga je Ašanin tada zvao.

”Tada sam pitao Ašanina: Pa ko je načelnik – on tebi ili ti njemu?”, rekao je Pantović.

Pantovićev branilac, advokat Vidomir Bošković pojasnio je da se na snimku vidi da je Ašanin sve vrijeme omalovažavao Pantovića.

”Događaj je protekao u njegovom omalovažavanju, nepoštovanju, fizičke i verbalne nadmoćnosti, nepovjerenja, dominaciji, potcjenjivanju, fizičkoj agresiji, koja je donekle smanjena kada je u konobu ušao svjedok Milanović”, rekao je Bošković.

Prema optužnici koju je potvrdio Viši sud, Pantović je 25. aprila, u ugostiteljskom objektu “Krstac” u istoimenom mjestu kod Mojkovca, na podmukao način lišio života Ašanina.

”On je po dolasku u ugostiteljski objekat ušao u prostoriju-konobu, u kojoj je oštećeni sjedio sa još dva lica i sjeo sa njima za sto, a poslije izvjesnog vremena je sa Ašaninom pošao u drugu prostoriju – kafe – bar, gdje su naručili piće. U jednom trenutku je došlo do svađe, a nakon smirivanja svađe i tokom razgovora, okrivljeni je dao svoj telefon Ašaninu i dok mu je pažnja bila usmjerena na telefon, iskoristio taj trenutak i povjerenje oštećenog, sa kojim je u prijateljskim odnosima, pa je kroz vrata od separea, koji se nalaze u blizini njihovog stola i prema kojim je Ašanin bio okrenut leđima, pošao u toalet, gdje se zadržao nekoliko minuta”, piše u optužnici.

Pojašnjeno je da je Pantović, po povratku, otvorio vrata separea u pravcu Ašanina, koji nije mijenjao položaj i dok ovaj nije očekivao, niti je bio u mogućnosti da se brani ili pruži otpor, iz pištolja nepoznate marke ispalio osam metaka:

”I sa četiri projektila ga pogodio u predjelu glave, i jednim projektilom u predjelu spoja lijevog ramena i vrata, a zatim mu je prišao sa prednje strane i iz neposredne blizine ispalio još jedan metak i pogodio ga u predjelu nosa. Kod Ašanina je, od zadobijenih povreda, usljed razaranja moždanog tkiva duž kanala strijelnih rana, nastupila smrt, nakon čega je optuženi uzeo telefon i pobjegao iz ugostiteljskog objekta, čime je izvršio krivično djelo – teško ubistvo”, piše u optužnici.

U istom predmetu suđeno je i Velimiru Ljujiću (66) iz Mojkovca, zbog pomaganja učiniocu nakon izvršenja djela, ali je zbog smrti, protiv njega obustavljen postupak.

Suđenje se nastavlja 19. aprila.

KONATAR: AŠANIN SE PONAŠAO KOREKTNO

Punomoćnik oštećene porodice, advokat Drago Konatar, istakao je da se na snimku vidi da se većinu vremena Ašanin ponašao korektno, kao i da je Pantović, ukoliko je to htio, na izlasku prema konobi, mogao da siđe stepenicama i ode.

”U skoro cijelom događaju vidi se da oštećeni sjedi opušteno, da se hvata za glavu kada negoduje zbog ponašanja optuženog, koji je naručio desetak pića”, kazao je Konatar.

On je objasnio da je pokojni Ašanin bacio čašu u trenutku kada je bio nezadovoljan ponašanjem optuženog, koji mu nije donio pozajmljeni novac.

Konatar je istakao da ključni dio snimka pokazuje da je “prestala rasprava”.

”Oštećeni ne zauzima nikakav odbrambeni stav, sjedi zavaljen u stolici, bočno, više leđima okrenut prema vratima iza kojih sa pištoljem ulazi Pantović, ne očekujući da će biti lišen života”, rekao je Konatar.

Glavna fotografija: Fcebook

 

Idi na VRH

error: Content is protected !!