Zelenski za ruske medije o ključnim pitanjima rata: Što je sve rekao u intervjuu koji je razgnjevio Kremlj (VIDEO)

Zelenskij odbacuje ruski stav da se prvo mora promijeniti ukrajinski ustav, pa će onda ruski tenkovi napustiti Ukrajinu. Upravo obrnuto, kaže. Prvo mora prestati paljba, da bi se ljudi mogli vratiti u svoja mjesta. Oni koji su u inozemstvu, mogu odande glasati, već su tako sudjelovali na više ukrajinskih izbora, nije bilo problema. Ali kako je zamislivo da će Boris Johnson, Joe Biden, Andrzej Duda ili Recep Tayyiip Erdoğan potpisati jamstvo o sigurnosti Ukrajine pod uperenim cijevima?

Ukrajina ozbiljno uzima u obzir mogućnost neutralnosti, rekao je među ostalim ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u intervjuu koji je preko Zooma dao glavnom uredniku portala Meduza Ivanu Kolpakovu, piscu Mihailu Zygarju, glavnom uredniku televizijskog kanala Dožd’a Tihonu Dzjadku i dopisniku Kommersanta Vladimiru Solov’evu.

Zelenskij takođe zahtijeva da se ruske snage vrate gdje su bile 24 februara. Kaže da je svjestan da nema povratka prethodno okupiranih teritorija u Donbasu jer bi to prouzročilo treći svjetski rat.

To je prvi intervju predsjednika Zelenskoga ruskim medijima od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Zelenskij je, očito, procijenio da je korisno da pristanak na moskovski zahtjev za neutralnost Ukrajine “poput Austrije ili Švedske” izrekne baš na ruskome ruskim novinarima, kako bi lakše dopro do ruskoga javnog mnijenja.

Jutarnji list prenosi samo neke dijelove intervjua, preuzete s portala Meduza, na ruskome ali izvan Rusije. Intervju je trajao oko 90 minuta (već je na YouTubeu).

Dijelove intervjua možete pročitati OVDJE

Idi na VRH
error: Content is protected !!