FBI uhapsio osumnjičenog za curenje dokumenata Pentagona

Američki Federalni istražni biro (FBI) uhapsio je osumnjičenog za curenje tajnih dokumenata Pentagona, objavilo je Ministarstvo pravosuđa SAD-a, javlja Reuters.

Američki državni tužilac Merrick Garland rekao je da je Jack Teixeira uhapšen u sklopu istrage o “navodnom neovlašćenom iznošenju, zadržavanju i prenošenju povjerljivih podataka nacionalne odbrane”.

“Teixeira je pripadnik Nacionalne garde Zračnih snaga SAD-a” iz Massachusettsa, rekao je Garland novinarima.

Dodao je da će Teixeira ostati u pritvoru, nakon čega će biti izveden pred savezni sud u Bostonu.

FBI je naveo da su njihovi agenti izveli hapšenje i da nastavljaju sa istragom u Teixeiraovom domu, prenosi Tanjug.

Video-snimci sa televizijskih kanala u SAD-u prikazuju naoružane pripadnike sigurnosnih snaga u Massachusettsu kako prate mladića u sivoj majici do automobila.

“ODAVANJE POVJERLJIVIH INFORMACIJA”

Ranije je američko Ministarstvo pravosuđa izdalo nalog za hapšenje Teixeire zbog sumnje u odavanje povjerljivih informacija Pentagona.

“Vodio je online grupu Thug Shaker Central u kojoj je oko 20 do 30 ljudi dijelilo svoju ljubav prema oružju, rasističkim temama i video igrama”, javio je reporter Al Jazeere Ivica Puljić iz Washintoga.

Istraga protiv Teixeire pokrenuta je prošle sedmice nakon što je Pentagon saopštio da je riječ o možda najštetnijem curenju povjerljivih informacija u posljednjih nekoliko godina.

Pentagon je danas saopštio da je curenje poverljivih informacija bio “namjeran, krivični čin”.

“U TOKU PUNA ISTRAGA”

Predsjednik SAD-a Joe Biden izjavio je ranije danas da se steže obruč u istrazi, prenio je Politico.

Na pitanje novinara iz Irske da pruži najnovije informacije o istrazi, Biden je rekao da sada ne može da odgovori.

“U toku je puna istraga, kao što znate, uz učešće obavještajne zajednice i Ministarstva pravde i steže se obruč”, istakao je, prenosi Al Jazeera.

CURENJE “POVJERLJIVIH” PODATAKA

U posljednjim sedmicama na internetu se pojavio niz dokumenata koji navodno sadrže visoko povjerljive obavještajne podatke Pentagona.

Dokumenti navodno otkrivaju širok raspon informacija, uključujući potencijalno osjetljive o ratu u Ukrajini. Takođe pokazuju da je SAD prisluškivao saveznike, uključujući Južnu Koreju i Izrael.

Ministarstvo pravosuđa SAD-a je prošle sedmice pokrenulo službenu istragu.

Analitičari su ocijenili da je pojavljivanje povjerljivih podataka Pentagona o saveznicima i protivnicima najveća obavještajna krađa podataka još otkako je Wikileaks objavio više od 700.000 dokumenata, videosnimaka i diplomatskih depeša.

Foto: Printscreen

 

Idi na VRH

error: Content is protected !!