Medoks: Prijetnja Crnoj Gori kao članici NATO-a bila bi eskalacija rata

“Crna Gora je zemlja koja je podložna uticajima izvan granica. Najbolja odbrana je da se izgradi otporna država sa snažnim institucijama, a pod tim podrazumijevam nezavisne medije, aktivno civilno društvo, policiju i sudski sistem, te funkcionalnu Skupštinu”, rekla je Medoks

Crna Gora i Balkan nijesu u neposrednoj opasnosti na isti način kako je to bila Ukrajina, a bilo kakva prijetnja NATO članici, kakva je Crna Gora, bila bi velika eskalacija postojećeg rata, ocijenila je ambasadorka Velike Britanije u Podgorici Karen Medoks.

Ona je u emisiji “Fokus” na Televiziji Crne Gore (TVCG) kazala da Crna Gora ima pravo da bude budna i na oprezu, jer Rusija predstavlja prijetnju zemljama u ovom regionu, naročito u hibridnom smislu.

“Crna Gora je zemlja koja je podložna uticajima izvan granica. Najbolja odbrana je da se izgradi otporna država sa snažnim institucijama, a pod tim podrazumijevam nezavisne medije, aktivno civilno društvo, policiju i sudski sistem, te funkcionalnu Skupštinu”, rekla je Medoks.

Karen Medoks (Foto: Printscreen)

Ulazak Crne Gore u Evropsku uniju (EU), kako je istakla, poslao bi snažnu poruku vezano za budućnost zemlje i vrijednosti koje društvo njeguje.

“Ali čak i bez članstva u EU Crna Gora može zaštititi sebe, jačanjem vladavine prava, jačanjem institucija. Ni Ujedinjeno Kraljevstvo nije u EU, ali imamo snažne institucije”, istakla je Medoks.

Govoreći o rusko-ukrajinskoj krizi, Medoks kaže kako je invazija Moskve na Ukrajinu “neisprovociran napad na jednu suverenu zemlju”. Smatra kako jake sankcije protiv Moskve ne zaustavljaju agresiju Rusije na susjednu zemlju.

Ona je rekla i da sankcije prema Rusiji već daju ekonomske rezultate.

“Ruska invazija je neisprovociran napad na suverenu državu. Misli mog naroda su uz ukrajinski narod koji je pokazao snagu i hrabrost, uprkos nasilnom kršenju njihovih mirnih života”, kazala je Medoks.

Podsjeća da Rusiju moramo držati odgovornom za njene akcije, dok su sankcije koje su uvedene, kako je istakla, najstrože do sada.

“Uz to uradili smo puno da se Ukrajina pripremi za svoju odbranu. Obučili smo 22 hiljade vojnika, obezbijedili smo 2.000 protivtenkovskih raketa i obavezali se na pomoć od 400 miliona funti”, kazala je Medoks.

Sankcije, kaže Medoks, već ostvaruju ekonomski uticaj.

“To možemo da vidimo u Rusiji, ali nažalost, kako postrožavamo sankcije, to ne zaustavlja invaziju i još uvijek vidimo očegledna kršenja ljudskih prava, uključujući bombardovanje bolnice”, kazala je ambasadorka, prenosi rtcg.me.

I Evropa i svijet, kako je rekla, ujedinjeni su na način koji je bez presedana kad je riječ o osudi akcija koje sprovodi ruski predsjednik Vladimir Putin.

“Crna Gora je kao NATO država takođe djelovala u skladu sa odlukama NATO saveznika i EU. Vaša vlada je objavila vrlo brzo usaglašavanje sa sankcijama EU, važno je da se one adekvatno implementiraju”, rekla je Medoks.

Glavna fotografija: Karen Medoks (Foto: Ambasada Velike Britanije)

Idi na VRH
error: Content is protected !!