Bjelopoljka Amila Kujović dobila stipendiju na Prinstonu, od septembra studira biohemijski inženjering

Amila je u decembru prošle godine predala prijavu za upis na ovaj univerzitet i dobila stipendiju za Prinston, gdje godišnja školarina košta oko 50.000 eura

Među 2.000 od trideset hiljada prijavljenih učenika širom svijeta, šansu da pohađa jedan od najboljih svjetskih univerziteta, Prinston u Nju Džersiju, dobila je i Bjelopoljka Amila Kujović.

Ona je, kako kaže, od malih nogu, gledajući filmove maštala da jednog dana pronađe svoje mjesto na nekom od svjetski poznatih i priznatih univerziteta.

Navodi da je, u ostvarivanju tog cilja, najbitnije da ste uporni i da slijedite svoje snove.

“Želja mi se ostvarila i od septembra ću biti na studijama. Posebno mi je drago što je Prinston jedan od deset najboljih univerziteta na svijetu. Radujem se obrazovanju koje ću steći kao i saradnji i druženju sa učenicima širom svijeta”, priča Amila za “Vijesti”.

Ona je u decembru prošle godine predala prijavu za upis na ovaj univerzitet i dobila stipendiju za Prinston, gdje godišnja školarina košta oko 50.000 eura.

Sa Prinston Univerziteta, osnovanog 1746. godine u američkoj državi Nju Džerzi, poteklo je 35 dobitnika Nobelove nagrade.

Amila priča da su crnogorski učenici velika konkurencija širom svijeta i da nakon završetka srednjih škola u Crnoj Gori mogu da pronađu mjesto za sebe širom svijeta.

Ona smatra da treba istraživati programe razmjene studenata, što će doprinijeti razvoju Crne Gore.

Foto: Privatna arhiva

“Velika mi je čast što ću moći da iskoristim sve te resurse koji se tamo nalaze, uključujući najbolje svjetske profesore i najopremljenije laboratorije. Ovaj fakultet primi svega sedam odsto studenata od ukupnog broja prijavljenih. Smjer koji ću studirati je biohemijski inženjering, a nakon studija imam želju da doprinesem toj grani nauke koja je jako perspektivna i razvija se velikom brzinom. Učiću sve u vezi sa istraživanjem ćelija, genetikom i tehnološkim inovacijama koje se koriste u medicini,” kazala je Kujovićeva.

Amila je pojasnila da je smjer koji je izabrala spoj medicine i tehnologije.

Po završetku fakulteta, pojašnjava, otvaraju se mogućnosti za tri karijere – osmišljavanje te tehnologije, rad u medicini i istraživanje koje može da uključuje genetiku. Ključ za ostvarenje želja je veliki trud.

Njena interesovanja za budući posao koji bi voljela da obavlja vezana su za medicinske tehnološke inovacije i biološka istraživanja ćelija.

Osnovnu školu “Marko Miljanov” u Bijelom Polju Amila je završila kao đak generacije i dobitnik diplome “Luča”. Prve dvije godine Gimnazije “Miloje Dobrašinović” takođe, je okončala sa odličnim uspjehom, a zatim završila i Američku školu, United World College u Mostaru, u trajanju od dvije godine.

Jadranka Ćetković (“Vijesti”)

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!