Vojni analitičar Barić: Ruska invazija je očito zapela, a ukrajinsko blato dodatno će ih usporiti (VIDEO)

Ako se nastavi ovakvim tempom vojno djelovanje, Rusi ne mogu do jače ‘rasputice’ napraviti kontrolu na području istočno od rijeke Dnjepar, a pitanje je hoće li zauzeti i Kijev i Harkov. Prisiljeni su dovlačiti snage iz okruga Haborovski i drugih dijelova. Rade u hodu, bez preciznog plana. S druge strane, Ukrajini stiže oružje od zemalja NATO

Vojni analitičar i politolog Robert Barić gostujući u emisiji “Nedeljom u 2” na Hrvatskoj radio-televiziji kazao je da je ruska operacija zapela i da ne mogu ubrzo osvojiti teritorij istočno od rijeke Dnjepar.

On je kazao da neki potezi koji su jako bili čudni na početku sada su vidljivi.

“U svakom slučaju ruska operacija je zapela zato što se sada vidi da je pokrenuta, uopće nije trebala biti ono originalno. Sve je ukazivalo da će se raditi o cijelom nizu manjih upada i pritisaka sa dizanjem tenzija, ali ne u tolikoj mjeri da se izazove veća reakcija Zapada jer kao što je Biden rekao u januaru manji napadi neće potaknuti ozbiljnije sankcije”, rekao je Barić na početku.

Istakao je da ruski predsjednik Vladimir Putin želi neutralnu Ukrajinu kao dio barijere prema Zapadu i NATO-u, ali ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski to nije htio jer to predstavlja politički otrov.

Dodaje da je Putinu bilo hitno da pridobije Zelenskog, što je on odbio i u septembru je Putin odlučio da će se pokrenuti niz manjih udara, a onda se sve u 24 sata promijenilo, što je iznenadilo i ruski vojni vrh.

“Legenda se širi da Putin odlučuje sam, ali to nije tako. U Rusiji je patrimonijalni stil vladavine – jaki vođa je jak, ali samo ako može balansirati različite interesne skupine, i Putin je tu imao niz uspjeha”, tvrdi Barić, te dodaje da je u najužem krugu njemu bliskih ljudi došlo do krive strateške procjene da je Zelenski slab i nepopularan i da je pravi trenutak za udar na Ukrajinu.

“Prvo udarom na Kijev, zarobiti politički vrh, a kopnene operacije prema Hrkivu i vezivanje ukrajinskih snaga u Donbasu bit će samo policijska operacija. Ipak, to se nije dogodilo”, ističe Barić.

Dodao je da su se Ukrajinci pokazali majstori u onome što se zove manevarsko ratovanje.

“Znaju ovaj ekstremno nepovoljan teren za manevarsko ratovanje – brežuljkastvo područje, šuma, rijeke, jezera i usmjereni ste na ceste, a na njima vas se može lako srediti, to je i Wehrmacht otkrio 1941.”, rekao je Barić.

On tvrdi da ruska vojska može doći do Kijeva, ali je pitanje koliko to može brzo ići i mogu li održavati okruženje i dopremiti dovoljno snaga jer su prema procjenama Pentagona angažovali za operaciju 93 posto snaga, a rezultati su nezadovoljavajući i kod Harkova.

“Koristi se taktika iz Sirije, opkoljivanje gradova i bombardiranje bez obzira, rekao je naglasio kako su Mariupolj i Herson ključne točke u smislu komunikacija i opskrbe. Rusi napreduju prema Odesi. Pokušat će je okružiti i bombardovati ne bi li slomili volju za otporom”, tvrdi Barić, te dodaje kako se boji da će Mariupolj pasti jer je bombardovan, te da Rusi imaju vremena do polovine marta kada počinje topljenje leda.

“Ako se nastavi ovakvim tempom vojno djelovanje, Rusi ne mogu do jače ‘rasputice’ napraviti kontrolu na području istočno od rijeke Dnjepar, a pitanje je hoće li zauzeti i Kijev i Harkov. Prisiljeni su dovlačiti snage iz okruga Haborovski i drugih dijelova. Rade u hodu, bez preciznog plana”, istakao je.

Naglasio je da ruska vojska ima oko 900.000 pripadnika te da se svake godine regrutuju oko 260.000 osoba koje služe vojni rok godinu dana. Također, 410.000 je ugovornih vojnika, ostalo su profesionalni, što košta jako puno, prenosi portal Klix.ba.

Idi na VRH
error: Content is protected !!