Ubistvo Ilića i Kalezića: SDT traži kazne od 40 i 35 godina zatvora za Vujačića i Popovića

Prema navodima SDT-a u završnim riječima, ova dva ubistva izvršena su na svirep i podmukao način. Žrtve su, naglasio je tužilac, ubijene na skoro identičan način, sa više metaka i s leđa

Specijalna državna tužiteljka Nataša Bošković predložila je da se Marijanu Vujačiću izrekne kazna zatvora od 40 godina  za ubistvo Mila Ilića i Veselina Kalezića, a Radu Popoviću kazna ne manja manja od 35 godina zatvora zbog, kako je rekla, pomaganja u ovom krivičnom djelu. SDT njih tereti i za stvaranje kriminalne organizacije a Marijana Vujačića i za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

SDT je ostalo pri svim ranijim navodima odbrane. Tužiteljka Bošković je navela da sprovedeni dokazi i vještačenja nesumnjivo utrvđuju da je Vujačić neposredni izvršilac, da je ubio Kalezića i Ilića a da je Popović nabavio vozilo koje je korišteno i da ga je zapalio.

Milo Ilić (Foto: Privatna arhiva)

Prema navodima SDT-a u završnim riječima, ova dva ubistva izvršena su na svirep i podmukao način. Žrtve su, naglasio je tužilac, ubijene na skoro identičan način, sa više metaka i s leđa, piše “Dan”.

“Predlažem da sud kazni Marijana Vujačića  jedinstvenom kaznom zatvora od 40 godina. Predlažem da sud kazni Rada Popovića jedinstvenom kaznom zatvora ne manjom od 35 godina”, kazala je, između ostalog, tužiteljka.

“OVA OPTUŽNICA JE NAJVEĆA FARSA  U ISTORIJI VIŠEG SUDA”

Advokat Miloš Vuksanović kazao je da je optužnica protiv Popovića ” najveća farsa u istoriji Višeg suda”. On i advokat Marko Radović predložili su da sud oslobodi Popovića krivice. Oni smatraju da nema apsolutno ni jednog dokaza protiv Popovića.

“Brutalne i monstruozne optužbe, koje su Popoviću bez osnovane sumnje i dokaza priljepljene za cijeli život. Nije Popović repa bez korijena da sama podnese ove optužbe… Tu su i svi oni koji ga znaju i kojima znači, prijatnji, porodica… Znam da Rade nije učinio ono za šta ga SDT tereti. Dosad nisam imao teži slučaj.  Rade, vjerujem da ćeš biti oslobođen od ove muke u koju si se nevin našao evo već tri godine… Nikad, ni u jednom momentu se nije poklopila bazna stanica Popovića i ubijenog Ilića”, kazao je između ostalog Vuksanović.

Advokat Vuksanović je naglasio da nije tačno to što SDT navodi da je Popović iznajmio sporni “reno megan”, već da stoji u spisima predmeta da je za privatno putovanje sa porodicom iznajmio “škodu”.

RADOVIĆ UKAZAO NA  GLAVNU “NELOGIČNOST” OPTUŽNICE

Advokat Marko Radović, između ostalog, ukazao je na, kako smatra, ključnu nelogičnost navoda SDT-a, a koja se odnosi na navode kretanja Popovića.

Radović je demantovao navode SDT-a po pitanju baznih stanica i vremena koje se odnosi na kretanje Popovića i vremena i mjesta gdje je i kada sporno vozilo zapaljeno. On je naveo da je je Popović, šta je kako kaže saopštio i vještak, obuhvaćen baznom stanicom ” Tojota” da je na Starom aerodromu, gdje i živi. Radović je bio izričit i detaljno je sudu predočio da je nemoguće da je Popović za 1,36 sekundi prešao rutu koju je naveo vještak od pomenutog naselja do predmetnog mjesta.

“Kolika je vjerovatnoća da je stigao do te tačke, gdje treba proći dva kružna sa krivinom od 90 stepeni i semafore, kroz gradsku vožnju, gdje je brzina dozvoljena 70 na sat… On je onda za minut i 36 sekundi (što je razlika vremena) morao voziti 220 na čas, ili preko 300 na čas… što nije za gradsku vožnju”, rekao je advokat.

On je dodao da vještak nije mogao sa sigurnošću da kaže gdje se Popović nalazio jer je u pitanju bazna stanica, u jednom od slučaja, koja ima izuzetno širok opseg.

I advokat Marijana Vujačića je tražio da njegov klijent bude oslobođen. On je naveo da nema ni jednog materijalnog dokaza i da je Vujačić osuđen “prije današnjeg dana”.

Presuda će biti izrečena 25. marta u devet časova u podgoričkom Višem sudu.

Prema navodima optužnice, Vujačić je označen kao direktni izvršilac ubistava Ilića i Kalezića. Tužilaštvo  Popović tereti da je bio zadužen za nabavku vozila i da je imao zadatak oko odvoženja automobila koji je korišćen prilikom ubistva i njegovo paljenje. On je, prema navodima tužilaštva, pratio kretanje Ilića prije ubistva.

Istraga za ubistva Kalezića i Ilića, koji se dovode u vezu sa sukobom škaljarskog i kavačkog  klana, smatra da su naručena. Kako je ranije objavljeno u medijima, Vujačić je izvšenjem ovih likvidacija navodno otplatio kockarske dugove.

Milo Ilić ubijen je 30. aprila 2019. nakon što je u blizini Autobuske stanice u Podgorici izašao iz kladionice i krenuo ka svom automobilu. Kamere su tada snimile osobu sa kačketom, za koju se sumnja da je da usmrtio Ilića sa 13 hitaca.

Veselin Kalezić ubijen je 19. novembra 2018. u podgoričkom naselju Stari aerodrom ispred kafića “Level”. U njega je ispaljeno deset hitaca.

Vujačić je uhapšen 12. juna 2019. godine u Novom Sadu zbog sumnje da je 2017. godine u Vranju sa više od 30 hitaca iz vatrenog oružja ubio Jugoslava Cvetanovića. Ovo ubistvo vodi se kao odmazda Luke Bojovića, jer je Cvetanovićev brat Saša u zatvoru zbog ubistva Nikole Bojovića u Beogradu.

Glavna fotografija: Marijan Vujačić (Foto: Privatna arhiva)

Idi na VRH
error: Content is protected !!