“Ne želim da pucam i ubijam, ali možda neću imati izbora”: Svjetski prvak se javio iz podruma u Kijevu (VIDEO)

“Ako hoće da oduzmo moj ili živote mojih bližnjih, moraću to da uradim. Ja to ne želim. Ne želim da pucam, ne želim nikoga ubiti, ali ako me pokušaju ubiti, onda neću imati izbora”, riječi su Usyka, koji se iz jednog podruma u Kijevu javio ekskluzivno za CNN

Prije 10 godina u Londonu je osvojio olimpijsko zlato, već 2013. priključio se profesionalnim vodama, godinama je dominirao, osvojio sve ugledne titule u teškoj kategoriji, a onda i 2021. srušio svjetskog prvaka Anthonyja Joshuu i ugrabio WBA, IBF, WBO i IBO pojaseve koje je do 25. septembra te godine u svom vlasništvu držao proslavljeni britanski teškaš.

Oleksandr Usyk u bokserskoj profesionalnoj karijeri ne zna za poraz (19-0), ali umjesto da se ovih dana brine oko odbrane svojih titula, svjetski prvak u teškoj kategoriji je umjesto rukavica uzeo pušku, a umjesto ringa ušao u ratnu zonu.

35-godišnji Usyk, baš kao i njegov prijatelj iz djetinjstva Vasiliy Lomachenko, inače dvostruki olimpijski i bivši svjetski prvak, upustili su se u jednu sasvim drugu borbu, piše “Jutarnji list”.

“Ako hoće da oduzmo moj ili živote mojih bližnjih, moraću to da uradim. Ja to ne želim. Ne želim da pucam, ne želim nikoga ubiti, ali ako me pokušaju ubiti, onda neću imati izbora”, riječi su Usyka, koji se iz jednog podruma u Kijevu javio ekskluzivno za CNN.

“Možda će zvučati sentimentalno, ali moja duša pripada Gospodu, a moje tijelo i moja čast pripadaju mojoj zemlji i mojoj porodici. Dakle, straha nema, definitivno ga nema. Postoji samo zbunjenost – kako se ovo događa u 21. vijeku?”

Iako ova borba nema veze s onom u ringu, Usyk tvrdi da ga je boks naučio stvarima koje će mu biti od velike pomoći i u ratu.

“Boks mi je pomogao da budem smiren i psihički pripremljen, ali i da pomažem drugima koji su nervozni ili u panici.”

Usyk je u trenucima kad je počela invazija bio u Londonu. Preciznije, bio je na jednom snimanju za video igu. Namjeravao je da se vrati kući svega nekoliko sati nakon što je rat počeo, ali su vazdušne luke bile zatvorene pa je odletio u Varšavu i onda prevalio 800 kilometara do Kijeva.

“Bombardovanje oko nas je ludo. Upravo su bombardovali Mariupolj. Jedan od mojih prijatelja je dobio raketu u krov. Oni (Rusi) se ne igraju. No, ruski narod zapravo ne zna šta se ovdje događa. Oni to ne vide. Oni su žrtve svog predsjednika”, poručio je Usyk.

Inače, istovremeno je za CNN trebao da se javi i Lomachenko, ali se nije odazvao na pozive svog menadžera. U ranim jutarnjim satima u srijedu, Egis Klimas (menadžer) potvrdio je za CNN da je bokser živ i zdrav.

Boks je sada pao u drugi plan, ali neka pitanja bila su neizbježna.

“Stvarno ne znam kada ću se vratiti u ring. Moja zemlja i moja čast važniji su mi od šampionskoj pojasa”, jasan je Oleksandr.

CNN navodi da je Usyk tokom intervjua izgledao “iscrpljeno i emotivno”. Svjetski prvak ima troje djece, a tokom javljanja u pozadini su se čuli i drugi glasovi.

“Kad je alarm za vazdušni napad, onda se skrivamo. Naravno, zabavnije je kad nas je više ovdje. Ali sami sebe tjeramo na zabavu”, dodaje Usyk, koji takvu atmosferu nastoji, prije svega, održati zbog najmlađih.

U odvojenom razgovoru za CNN, Usykov menadžer Klimas kratkim opisom naglasio je ozbiljnost situacije.

“U velikoj su opasnosti. Kad poleti, metak ne brine oko toga jesi li svjetski prvak ili ne.”

Foto: Instagram

Idi na VRH
error: Content is protected !!