Nobelovci pronašli planetu sa vodom van Sunčevog sistema i poručili: Ljudi nikada neće otići sa Zemlje!

Ako govorimo o egzoplanetama, jednu stvar moramo odmah na početku razjasniti: nikad nećemo migrirati tamo. Te planete su previše udaljene. Čak i u nekom optimističkom scenariju, da pronađemo ‘useljivu’ planetu u našoj blizini, vrijeme koje nam je potrebno da tamo stignemo je suviše dugačko, rekao je AFP-u na konferenciji u Madridu, gdje ga je zatekla vijest o Nobelovoj nagradi

Džim Pibles, Majkl Mejor i Didier Kueloz (Foto: YouTube/Printscreen)

Švedski astrofizičar Majkl Mejor ove godine je podijelio Nobelovu nagradu za fiziku sa kolegama Džimom Piblesom i Didijerom Klozom zbog otkrića i dugogodišnjeg istraživanja egzoplanete 51 Pegasi b, prve planete koja je otkrivena van Sunčevog sistema i kruži oko zvezde nalik Suncu, a u njegovoj su atmosferi uočeni tragovi vode.

Međutim, Major je ovih dana dospio u žižu javnosti zbog tvrdnje da ljudska rasa nikada neće otići sa Zemlje jer bi joj “bile potrebne hiljade miliona dana” da dosegne daleke naseljive svjetove svemira.

Umjesto sanjarenja o svemiru, nobelovac napominje da je život na zemlji još moguć, a da je na nama da se pobrinemo da tako i ostane.

“Ako govorimo o egzoplanetama, jednu stvar moramo odmah na početku razjasniti: nikad nećemo migrirati tamo. Te planete su previše udaljene. Čak i u nekom optimističkom scenariju, da pronađemo ‘useljivu’ planetu u našoj blizini, vrijeme koje nam je potrebno da tamo stignemo je suviše dugačko”, rekao je AFP-u na konferenciji u Madridu, gdje ga je zatekla vijest o Nobelovoj nagradi.

Tu naučnu činjenicu naglašava kako bi odgovorio svima onima koji na mogućnost da čovjek svojim djelovanjem potpuno uništi planetu na kojoj živi odmahuju rukom i iznose argument da ćemo u tom slučaju jednostavno kao vrsta negdje odseliti.

“To je potpuno suludo. Umjesto toga, treba da brinemo o našoj planeti koja je prekrasna i još pogodna za život”, rekao je i odgovorio na pitanje jesmo li sami u svemiru.

“Na to pitanje odgovoriće generacije koje dolaze. Mi to još ne znamo, jer nismo razvili tehnike koje bi nam omogućile da detekujemo život iz daljine”, zaključio je naučnik.

Zanimljivo, njegov kolega, švajcarski astronom Didier Kueloz sa kojim deli Nobela za otkriće egzoplanete 51 Pegasi b, takođe je progovorio o životu u svemiru. On tvrdi da je siguran da u svemiru nismo sami.

“Ne mogu da vjerujem da smo mi jedina živa bića u cijelom svemiru. Jednostavno je previše planeta, zvijezda i hemija je univerzalna”, kazao je Klozom i napomenuo da bi čovječanstvo u narednih 30 godina moglo da pronađe i dokaze za postojanje vanzemaljskog života, prenosi “Kurir”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!