Bajden: Građani ne bi trebalo da strahuju od nuklearnog rata

Američki predsjednik Bajden razgovarao je sa američkim saveznicima i partnerima, dok je neimenovani zvaničnik Bijele kuće za Rojters rekao da se nuklearni rat nikada ne smije voditi, da u njemu nema pobjednika, a da Putin eskalira situaciju “opasnom retorikom”

Američki građani ne bi trebalo da strahuju od nuklearnog rata, poručio je predsjednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden, dan pošto je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio povećanje borbene gotovosti nuklearnih snaga.

Njega je jedan od izvještača iz Bijele kuće upitao da li bi Amerikanci trebalo da budu zabrinuti zbog nuklearnog rata, na šta je Bajden kratko odgovorio: “Ne”.

Prethodno je Džen Psaki, portparolka Bijele kuće, izjavila da Sjedinjene Države smatraju da u ovom trenutku nema razloga za promjenu nivoa nuklearne pripravnosti, prenosi Glas Amerike.

“Nismo mijenjali naš status i procenu u tom pogledu, ali takođe moramo da budemo na oprezu zbog njegovih (Putinovih, prim nov.) prijetnji”, rekla je Psaki za kablovsku mrežu MSNBC.

Rusko Ministarstvo odbrane u ponedjeljak je saopštilo da su nuklearne snage i sjeverna i paficička flota u stanju povišene borbene gotovosti, prenijela je ruska nezavisna novinska agencija Interfaks.

Američki predsjednik Bajden razgovarao je sa američkim saveznicima i partnerima, dok je neimenovani zvaničnik Bijele kuće za Rojters rekao da se nuklearni rat nikada ne smije voditi, da u njemu nema pobjednika, a da Putin eskalira situaciju “opasnom retorikom”.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš poručio je na vanrednom zasijedanju Generalne skupštine da je sama ideja nuklearnog rata “nezamisliva”.

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!