Inženjer avio saobraćaja vjeruje da je MH370 pao u okean oko 1.933 km zapadno od Perta: “Sedmi luk” krije tajnu?

Pomoću tzv. ‘analize širenja slabog signala’ (WSPR), Godfri je pratio smetnje koje je avion radio u radijskim frekvencijama širom svijeta kako bi otkrio njegovu tačnu putanju čime je stvorena možda i najtačnija pretpostavka dosad o tome gdje leži olupina aviona. Putanja aviona, otkriveno je, bila je vrlo neobična, a uključivala je i okret od 360 stupnjeva nad okeanom, što podupire teoriju da je pilot Zaharije Ahmad Šah namjerno avion sklonio s kursa.

Poslije osam godina otkad je nestao avion Boing 777 na letu iz Malezije pojavile su se teorije da je pronađeno mjesto gdje je pao.

Avio stručnjaci vjeruju kako su pomoću sofisticirane radio tehnologije napokon otkrili mjesto gde je pao avion na letu MH370 te kažu da ‘neobična’ putanja kojom je pilot krenuo sugeriše da ga je možda neko pratio, piše Daily Mail.

Avion Malaysia Airlinesa s 239 putnika i članova posade, nestao je bez traga 8. marta 2014, nedugo nakon polijetanja iz Kuala Lumpura za Peking.

Uprkos iscrpnoj međunarodnoj potrazi koja je trajala četiri godine, koštala više od 200 miliona dolara, olupina Boeinga 777 nikad nije pronađena, dok očajne porodice nestalih tvrde da pad aviona nije bio slučajan.

Ali, britanski inženjer avio saobraćaja, Ričard Godfri, vjeruje da je MH370 pao u okean oko 1.933 km zapadno od Perta, te da leži 4000 metara pod morem uzduž linije poznate kao ‘sedmi luk’.

Pomoću tzv. ‘analize širenja slabog signala’ (WSPR), Godfri je pratio smetnje koje je avion radio u radijskim frekvencijama širom svijeta kako bi otkrio njegovu tačnu putanju čime je stvorena možda i najtačnija pretpostavka dosad o tome gdje leži olupina aviona.

Putanja aviona, otkriveno je, bila je vrlo neobična, a uključivala je i okret od 360 stupnjeva nad okeanom, što podupire teoriju da je pilot Zaharije Ahmad Šah namjerno avion sklonio s kursa.

‘Svi su dosad mislili da je avion išao ravno, možda čak i na autopilotu’, kazao je Godfri.

“Ja mislim da je pilot Šah aktivno upravljao sve vrijeme.”

Tri sata nakon polijetanja, avion je ušao u neobičan ‘uzorak zadržavanja’, što je, prema Godfrijevim nalazima, trajalo oko 20 minuta.

Uzorak zadržavanja je kada pilot drži avion unutar određenog vazdušnog prostora, obično kako bi pričekao odobrenje za nastavak leta ili slijetanje.

Godfri vjeruje da taj privremeni zastoj može ukazivati na to da je pilot zastao kako bi uspostavio kontakt s malezijskim vlastima – uprkos tome što je kontakt sa avionom prestao 38 minuta nakon polijetanja.

“Ako pokušavate da izgubite letjelicu u najudaljenijem dijelu južnog Indijskog okeana, čudno je da tada uđete u uzorak zadržavanja”, objasnio je Godfri.

“Možda je komunicirao s malezijskom vladom i provjeravao prate li ga. Možda je samo želio vremena da se odluči kuda će krenuti odavde. Nadam se da bi, ako je bilo ikakvog kontakta s malezijskim vlastima, nakon osam godina bili spremni da to otkriju”, rekao je on.

Stručnjak je na karti odredio 160 tačaka iznad Indijskog okeana na kojima su signali bili poremećeni, rekavši da je samo još jedan avion bio u tom području te noći – i to udaljen najmanje sat vremena – što znači da je poremećaje vjerovatno uzrokovao MH370.

Suprug Denice Vika, Paul, bio je jedan od šest Australijanaca za koje se vjeruje da su poginuli kada je avion nestao prije gotovo osam godina.

Do Godfrijevog otkrića, dugo je insistirala da je avion doživio mehanički kvar, ali sada veruje da je nesreća bila ubistvo.

“Bila sam tako tvrdoglava kad sam govorila da nije kriv pilot. Ali sada moram sve to da odbacim nakon gotovo osam godina od nestanka i tri godine od potrage za avionom”, rekla je Viks.

“Nikad nisam vjerovala da je u pitanju pilot. Nažalost, Ričard Godfri je rekao da vjeruje da je pilot imao kontrolu. Tražili smo avion kojeg nema i logično je da ga nismo pronašli. Dakle, možda bismo sada trebali tražiti na temelju novih saznanja.”

Majka dvoje djece, kaže da joj je život na čekanju dok se nada da će moći da ispuni svoje obećanje i vratiti tijelo svog bivšeg muža kući.

Udovica sada traži da se ponovno pokrene potraga na osnovu Godfrijevog izvještaja.

“Ako ovo nije vrijedno još jedne potrage, onda ne znam šta jeste”, rekla je Viks.

“Napravila sam i svoje vlastito istraživanje o tome i izgleda vrlo obećavajuće. Naježim se. Pogledam sve to i pomislim – to je to.”

“Prošlo je tako dugo vremena bez odgovora. Nema dana da o tome ne razmišljam. Obećala sam Pauliju da ću ga dovesti kući. Još uvijek to nisam ispunila”, kazala je gospođa Viks i dodala da se susrela s malezijskim premijerom, koji je obećao da će nastaviti istragu, ali njegova obećanja nisu se ostvarila, prenosi portal B92.

Idi na VRH
error: Content is protected !!