Bajden najavio: Amerika šalje dodatne trupe u Estoniju, Letoniju i Litvaniju

Nemamo namjeru da se borimo protiv Rusije. Ipak, želimo da pošaljemo jasnu poruku da će SAD zajedno sa saveznicima braniti svaki centimetar teritorije NATO-a i da će ispuniti obaveze prema Alijansi”, poručio je Bajden

Američki predsjednik Džozef Bajden saopštio je večeras da je odobrio dodatno premještanje trupa i vojne opreme u Evropi, kako bi ojačao baltičke saveznike, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio slanje vojske u dvije samoproglašene republike na istoku Ukrajine koje je priznao u ponedjeljak.

“Nakon što je Rusija priznala da neće da povuče vojsku iz Bjelorusije, odobrio sam dodatno premještanje američkih trupa i opreme koji su već stacionirani u Evropi, kako bismo ojačali naše baltičke saveznike, Estoniju Letoniju i Litvaniju” rekao je Bajden, prenosi CNN.

Dodao je da želi da razjasni da su u pitanju “potpuno defanzivni koraci”.

“Nemamo namjeru da se borimo protiv Rusije. Ipak, želimo da pošaljemo jasnu poruku da će SAD zajedno sa saveznicima braniti svaki centimetar teritorije NATO-a i da će ispuniti obaveze prema Alijansi”, poručio je Bajden.

On je danas govorio o veoma napetoj situaciji na istoku Ukrajine, ali i uvođenju sankcija Rusiji.

Bajden je objasnio da će one biti uvedene protiv dvije ruske banke, “DEB” i “Militari bank”, a od sjutra i protiv nekoliko pripadnika ruske elite i njihovih članova porodice, prenosi “Blic”.

“Rusija će platiti veću cijenu ukoliko nastavi sa agresijom”, rekao je on.

Foto: Printscreen

 

Idi na VRH

error: Content is protected !!