Tuga u Maroku: Umro dječak čije je spašavanje danima pratio čitav svijet (VIDEO)

Velika potraga za petogodišnjim dječakom Rayanom koja je započela u utorak veče, kada je maleni pao u bunar u blizini grada Chefchaouena na sjeveru Maroka, nažalost završila je na najgori mogući način. Dječak je preminuo

Pao je u usku rupu duboku 32 metra, a spasioci su danonoćno mehaničkim kopačem pokušavali spasiti malenog dječaka. Cijelo im je vrijeme prijetila opasnost od odrona pa se iz predostrožnosti kopalo ‘paralelno’ pored bunara kako bi se došlo do Rayana.

Uprkos stravičnom padu, snimci s kamere, koja je spuštena u bunar, pokazivale su da je dječak bio živ i pri svijesti, iako je patio od lakših ozljeda glave. Spasioci su mu u bunar također spustili masku s kisikom, hranu i vodu. Kamera ga je prikazivala kako leži na boku, te su se svi cijelo vrijeme nadali da će ga spasiti i da je živ.

Do četvrtka veče spasiocima je bilo ostalo manje od devet metara kako bi došli do dječaka. “Skoro smo stigli do dječaka. Umor se javlja, ali cijeli spasilački tim se i dalje drži”, rekao je tada vođa operacije Abdesalam Makoudi.

Danas oko 17 sati marokanski mediji objavili su da je spasiocima preostalo manje od jednog metra da dođu do dječaka. U večernjim satima, oko 21.30 sati, dječak je spašen iz dubokog bunara te je prevezen do najbliže bolnice. Nažalost, maleni nije preživio.

Kralj Mohamed poslao je sućut njegovim roditeljima Khaledu Oramu i Wassimi Khersheesh, objavili su državni mediji. Rekao je da je pomno pratio akciju spašavanja te izrazio zahvalnost spasiocima za neumorne napore koje su uložili u cijeli slučaj.

Brojni građani cijelo su ovo vrijeme bili okupljeni kako bi pomagali spasiocima, a za malenog dječaka strepio je cijeli svijet. Na društvenim je mrežama čak napravljen hashtag #SaveRayan kojim se željela skrenuti globalna pozornost na spašavanje malenog i uložene napore spasilaca, piše Jutarnji list. 

Idi na VRH
error: Content is protected !!