Prvi put snimljen napad orka na najveću životinju na Zemlji: “Pojeli su mu jezik dok je još bio živ” (VIDEO)

Prvi ubijeni kit bio je dugačak skoro 22 metra, a naučnici su na lice mjesta došli nakon što su mu orke odgrizle komade kože, tjelesne masti i veći dio kitovog leđnog peraja. Orke su nakon toga nemilosrdno napale kita – tri su ga gurnule pod vodu, a dvije napale njegovu glavu

Kitovi ubice (Orcinus orca) prvi su put uočeni tokom akcija lova i ubijanja plavih kitova (Balaenoptera musculus), najveće životinje na planeti, piše Business Insider.

Prema izvještaju objavljenom u časopisu Nauka morskih sisavaca, naučna zajednica dugo bavi pitanjem mogu li orke da love plave kitove.

Naučnici Centra za istraživanje kitova Zapadne Australije u tri su navrata u vodama australijske savezne države Zapadne Australije zabilježili kako jato orka napada plave kitove. Naučnici su u izvještaju opisali i kako su orke uplivavale u usta plavih kitova i jele njihove nutrijentima bogate jezike prije njihove smrti.

“Orke su 2019. godine u razmaku od 16 dana ubile dvije jedinke, a treću 2021. godine”, piše u izvještaju u časopisu Nauka morskih sisavaca.

“Znakovito je da je prvi kit naočigled bila zdrava odrasla jedinka”, piše u izvještaju.

Prvi ubijeni kit bio je dugačak skoro 22 metra, a naučnici su na lice mjesta došli nakon što su mu orke odgrizle komade kože, tjelesne masti i veći dio kitovog leđnog peraja.

Orke su nakon toga nemilosrdno napale kita – tri su ga gurnule pod vodu, a dvije napale njegovu glavu.

U studiji piše i da se 50 orki i jato koje je izvelo napad šest sati hranilo truplom.

Sljedeći napad dogodio se nekoliko sedmica kasnije. Dvadeset pet orki napalo je 12 metara dugačko mladunče plavog kita.

Posljednji napad trajao je 90 minuta, a orke su skoro 14 metara dugačkog kita gonile 24 kilometra. Orke su i ovog kita udarale i gurale pod vodu. Nakon što su ga gurnule pod vodu, orke su napale glavu i jezik kita.

Jato od 50 orka potom se hranilo truplom, piše “Jutarnji list”.

Prethodno se smatralo da samo najveće orke mogu uspješno napasti kita. Međutim, u pomenutoj studiji stoji da su navedena tri napada predvodile ženke. U studiji stoji da ih je želja da nahrane potomke učinila agresivnijima.

“Ovo je najveži predatorski događaj na planeti: najveći grabljivac ubija najveći plijen”, rekao je za National Geographic koautor studije Robert Pitman, morski ekolog Instituta za morske sisavce pri Univerzitetu Oregon State.

“Više nemamo dinosauruse, pa je ovo za mene, kao zoologa i biologa kitova, čudesna stvar”, je Pitman.

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!