Reis Rifat ef. Fejzić poručio Opštini Berane da preispita odluku o oduzimanju muslimanskog groblja

To iz razloga što se radi o manjinskoj vjerskoj zajednici kojoj je sva vakufska imovina, osim vakufske kuće, oduzeta. Oduzeto im je i groblje na čijem mjestu se sada nalazi autobuska stanica, kao i brojni drugi vakufi u centru grada. Porušene su im sve gradske džamije. Dakle, sa ovakvim odlukama treba pričekati dok se ne donese Zakon o resitituciji vakufske imovine, kada bi se Islamskoj zajednici vratila oduzeta imovina i kada bi mogla da nastupi implementacija Zakona o komunalnim djelatnostima. U protivnom, doći ćemo u situaciju da i ono malo vakufske imovine koja je ostala prepustimo nacionalizaciji, a Medžlis Islamske zajednice Berane prepustimo gašenju, piše u saopštenju koje je potpisao reis Rifat ef. Fejzić

Foto: Monteislam.com

Povodom odluke SO Berane da oduzme muslimansko groblje u Beranama, Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori saopštio je da pruža punu podršku Medžlisu Islamske zajednice u Beranama, apelujući na lokalnu samoupravu u tom gradu da preispita odluku.

“To iz razloga što se radi o manjinskoj vjerskoj zajednici kojoj je sva vakufska imovina, osim vakufske kuće, oduzeta. Oduzeto im je i groblje na čijem mjestu se sada nalazi autobuska stanica, kao i brojni drugi vakufi u centru grada. Porušene su im sve gradske džamije. Dakle, sa ovakvim odlukama treba pričekati dok se ne donese Zakon o resitituciji vakufske imovine, kada bi se Islamskoj zajednici vratila oduzeta imovina i kada bi mogla da nastupi implementacija Zakona o komunalnim djelatnostima. U protivnom, doći ćemo u situaciju da i ono malo vakufske imovine koja je ostala prepustimo nacionalizaciji, a Medžlis Islamske zajednice Berane prepustimo gašenju”, piše u saopštenju koje je potpisao reis Rifat ef. Fejzić.

Foto: Monteislam.com

Medžlis je ranije, dodao je on, značajnim sredstvima prikupljenim uglavnom dobrovoljnim prilozima čvrstim materijalom ogradio čitavo groblje, a tada su uloženi troškovi prevazilazili tržišnu vrijednost zemljišta i u skladu šerijatskih odredbi donio Pravnilnik o ukopu umrlih i na taj način pružao vjerske usluge muslimanima.

“Islamska zajednica će inicirati sjednicu Komisije za implementaciju Ugovora od zajedničkog interesa između Vlade Crne Gore i Islamske zajednice u Crnoj Gori na kojoj će se raspravljati o problemu koji predstavlja implementacija spornog zakona. Ne želimo da vjerujemo da donošenje ovakve odluke ima za cilj slabljenje i, u krajnjem slučaju, asimilaciju muslimana Berana i Bihora koji su dio svih pozitivnih procesa kako na lokalnom, tako i državnom nivou. U tom slučaju očekivali smo da SO Berane zaštiti muslimansku zajednicu, a ne da podriva multikonfesionalnost Berana”, piše u saopštenju.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!