Udruženje “Krstaš”: Zaustaviti degradaciju spomenika palim borcima u NOB-u i žrtvama fašističkog terora

“Postavljanje novog spomen obilježja na toj poziciji narušava ambijentalnu cjelinu i čini degradaciju postojećeg impresivnog spomenika koji predstavlja najprepoznatljiviji simbol Lovćenca”, piše u saopštenju

Udruženje Crnogoraca Srbije „Krstaš” uputilo je opštini Mali Iđoš zahtjev za obustavu građevinskih radova za postavljanje građanima nepoznatog spomen obilježja u neposrednoj blizini spomenika palim borcima u NOB i žrtvama fašističkog terora 1941-1945. godine, koji se nalazi u centru Lovćenca.

“Postavljanje novog spomen obilježja na toj poziciji narušava ambijentalnu cjelinu i čini degradaciju postojećeg impresivnog spomenika koji predstavlja najprepoznatljiviji simbol Lovćenca. Spomenik je na velikoj narodnoj svečanosti 1975. godine otkrio narodni heroj Krsto Popivoda, u čast obilježavanja 30 godina od kolonizacije Crnogoraca u ovo vojvođansko mjesto. Na spomeniku je ispisan Njegošev stih: ‘Blago tome ko dovijek živi, imao se rašta i roditi’”, saopšteno je iz Udruženja “Krstaš”.

Narušavanje ambijentalnog prostora spomeniku antifašizma je, dodaje se, nastavak njegove degradacije nakon ukidanja osvjetljenja odozdo i postavljanja novog koje ovo monumentalno zdanje ostavlja u polumraku.

“Predlažemo da lokalna samouprava  konsultuje Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica o mogućoj prikladnoj lokaciji za spomen obilježje koje namjerava da postavi i da građane Lovćenca obavijesti kome i iz kojih razloga se ono podiže”, piše u saopštenju.

Foto: “Krstaš”

Idi na VRH
error: Content is protected !!