YU humor: Nakon jedne Titove izjave američki novinari umrli su od smijeha, anegdota se prepričavala godinama

Pozitivnih i negativnih anegdota vezanih za Josipa Broza Tita ne manjka, ali jedna situacija iz njegove posjete SAD-u prepričava se već godinama.

Tito je u posjetu svojem američkom kolegi otputovao 1971. godine, samo godinu dana nakon što je Nixon posjetio SFRJ. Zbog specifilnost smisla za humor, novinari su brzo zavoljeli maršala, a od tada kruži priča kako je Tita jedan od novinara upitao koja je najpozitivnija posljedica Nixonove posjete Jugoslaviji.

“To što sam ja sada ovdje”, odgovorio je brzo Tito, prenosi Slobodna Dalmacija.  

Podsjetimo, mediji su ranije prenosili i priču o Titovoj posjeti Bijeloj kući 1971. godine i navodnom paljenju cigare, iako je to bilo “strogo zabranjeno”. Činjenice ipak govore da je Bil Klinton 22 godine nakon Titove posjete zabranio pušenje u Bijeloj kući.

Kako Faktograf navodi, članak koji je objavljen u februaru 1993. godine u magazinu The New York Times govori o odluci Klintonove administracije da zabrani pušenje u Bijeloj kući. Bill Clinton 42. je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država koji je na toj poziciji bio od 1993. do 2001. godine. Politico u članku iz oktobra 2018. godine takođe ističe da je “Klinton zabranio pušenje u Bijeloj kući kada je stupio na dužnost 1993. godine”.

Foto: Richard Nixon Foundation

Idi na VRH
error: Content is protected !!