“Ja u tu podmornicu ne bih sjeo ni da mi plate”: Procurela poruka bivšeg radnika “OceanGatea”

„Ne želim da me vide kao blebetalo, ali sam toliko zabrinut da će on ubiti sebe i druge u svojoj potrazi da pojača svoj ego“, napisao je Lokridž o izvršnom direktoru “OceanGatea” Stoktonu Rašu

Bivši radnik “OceanGatea” Dejvid Lokridž poslao je prije nekoliko godina e-mail drugom bivšem saradniku kompanije u kojem je izrazio zabrinutost zbog mogućih kvarova na podmornici “Titan”, koja je implodirala u Atlantiku nad olupinim “Titanika” i odnijela pet života.

„Ne želim da me vide kao blebetalo, ali sam toliko zabrinut da će on ubiti sebe i druge u svojoj potrazi da pojača svoj ego“, napisao je Lokridž o izvršnom direktoru “OceanGatea” Stoktonu Rašu.

Kompanija je organizovala turistička putovanja do 111 godina starih ostataka “Titanika” po cijeni od 250.000 dolara. Lochridge je radio kao nezavisni izvođač za OceanGate 2015. godine, a zatim kao zaposlenik između 2016. i 2018. godine, prenio je CNN. Ubrzo se upleo u tužbu sa OceanGate-om tvrdeći da je nepravedno otpušten jer je izrazio zabrinutost za bezbjednost i testiranje Titana, piše Index.hr.

MEKALUM JE UPOZORIO RAŠA NA NEDOSTATAK OBEZBJEĐENJA

“Smatrao bih sebe prilično hrabrim kada je u pitanju radnja opasnih stvari, ali ta podmornica je nesreća koja čeka da se desi. Ni bi mogli ni da mi plate da zaronim u toj podmornicu”, napisao je Lokridž u mejlu Robu Mekalumu, saradniku na projektu.

Mekalum, koji je predvodio ekspedicije na “Titanik”, upozorio je Raša 2018. na bezbjednost podmornice “Titan”, rekavši generalnom direktoru da izlaže sebe i svoje klijente riziku. “OceanGate” je bio oko 1 sat i 45 minuta od planiranog ronjenja kako bi izvukao olupinu “Titanika” kada je izgubio kontakt sa svojim matičnim brodom 18. juna.

Nekoliko dana kasnije, zvaničnici su potvrdili da je “Titan” pretrpio „katastrofalnu imploziju“. Poginulo je svih pet članova posade: Raš, britanski biznismen Hamiš Harding, francuski ronilac Pol-Anri Nargeolet, pakistanski milijarder Šahzada Davud i njegov 19-godišnji sin Suleman Davud.

Podsjetimo, američki reditelj Džejms Kameron, koji je režirao film “Titanik”, izjavio je da je znao da je podmornica “Titan” uništena manje od 24 sata nakon što je izgubljen kontakt sa njom. On tvrdi da je Amerika već par sati nakon što je “Titan” izgubio kontakt znala da se desila implozija, ali da je “pustila ljude da trče okolo i pričaju o zvucima lupanja i kiseoniku”.

Foto: Printscreen

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!