Obrt u priči o transplataciji svinjskog srca, žena nije mogla da dođe sebi kada je vidjela o kome je riječ: “Ukočila sam se”

Čovjek koji je nazvan “pionirom medicine”, David Bennett, bio je isti čovjek koji je 1988. osuđen da je sedam puta nožem izbo njezinog mlađeg brata koji je zbog povreda ostao zauvijek paralizovan. Edward Shumaker proveo je sljedećih 19 godina u invalidskim kolicima prije nego što je 2005. doživio moždani udar i umro dvije godine kasnije, sedam dana prije 41. rođendana

Prije tri dana svijet je obišla senzacionalna vijest da su srčanom bolesniku iz Marylanda hirurzi presadili srce genetski modifikovane svinje. To je bila prva uspješna transplantacija svinjskog srca u čovjeka, a priča o pacijentu Davidu Bennettu (57) dobila je zanimljivi zaplet, piše “Jutarnji list”.

Leslie Shumaker Downey bila je kod kuće i čuvala svoje dvoje unučadi kada je dobila poruku na telefonu, prenosi Washington Post.

Čerka joj je poslala članak o 57-godišnjem muškarcu s terminalnom srčanom bolešću koji je tri dana ranije u medicinskom centru Univerziteta Maryland dobio srce genetski modifikovane svinje.

“Kakav veliki napredak za nauku”, pomislila je Downey čitajući naslov. Zatim joj je telefon ponovno zazvonio.

“Mama”, rekla joj je ćerka i poručila da obrati taćnju na ime čovjeka.

Ukočila se. Čovjek koji je nazvan “pionirom medicine”, David Bennett, bio je isti čovjek koji je 1988. osuđen da je sedam puta nožem izbo njezinog mlađeg brata koji je zbog povreda ostao zauvijek paralizovan. Edward Shumaker proveo je sljedećih 19 godina u invalidskim kolicima prije nego što je 2005. doživio moždani udar i umro dvije godine kasnije, sedam dana prije 41. rođendana.

“Ed je patio” rekla je Downey za Washington Post.

“Godinama smo proživljavali traumu, cijela porodica je morala da se nosi sa tim”, dodala je.

Prema njenim riječima, nakon što je Bennett izašao iz zatvora odsluživši kaznu za napad nožem, “nastavio je živjeti mirnim i ugodnim životom”.

“Sada ima drugu priliku s novim srcem, ali voljela bih da je druga prilika pripala nekome ko zaslužuje”, rekla je Downey.

Više od 106.000 Amerikanaca nalazi se na državnoj listi čekanja za transplantaciju organa, a 17 ljudi umire svaki dan ne dočekavši organ koji im je potreban. Suočeni s takvim nedostatkom, nekim porodicama se može učiniti nesavjesnim da se osuđenima za nasilne zločine omogući zahvat koji spašava život koji je mnogima očajnički potreban.

Ali, većina ljekarima ne dijeli to mišljenje. Ne postoje zakoni ili propisi koji zabranjuju nekome s kriminalnom prošlošću da bude kandidat za transplantaciju ili bude podvrgnut eksperimentalnom postupku.

“Ključno načelo u medicini je liječiti svakoga ko je bolestan, bez obzira ko je i kakva je njegova istorija”, rekao je Arthur Caplan, profesor bioetike na njujorškom univerzitetu.

Iako je to službeni stav saveznih funkcionera i etičkih povjereništava zaduženih za propise o transplantaciji, bolnicama se na lokalnom nivou daje pravo diskrecije. Naime, mogu odlučiti koje osobe ispunjavaju uslove za stavljanje na pomenutu listu čekanja.

Medicinski etičari tvrde da kazneno-pravni sistem izriče zatvorsku kaznu, vraćanje odštete ili druge kazne onima koji su osuđeni za teška kaznena djela. Uskraćivanje medicinskih usluga nije dio te kazne, tvrde.

“Ta podjela između pravnog i medicinskog sistema postoji s dobrim razlogom”, rekao je Scott Halpern, profesor medicinske etike na Univerzitetu Pennsylvania.

Predstavnici Medicinskog centra Univerziteta Maryland odbili su da kažu znaju li za Bennettovu kriminalnu prošlost.

U pisanoj izjavi, funkcioneri su rekli da bolnica u Baltimoreu pruža “njegu koja spašava živote svakom pacijentu koji uđe na njihova vrata na temelju medicinskih potreba, a ne njihove prošlosti ili životnih okolnosti”.

“Ovom pacijentu je transplantacija bila prijeko potrebna”, rekli su predstavnici. Utvrdili su da je odluka o njegovoj podobnosti za transplantaciju donesena isključivo na temelju njegove medicinske dokumentacije.

U medijskim istupima neposredno nakon istorijske operacije koja je trajala devet sati, Bennettovi ljekari rekli su da su predložili eksperimentalni pristup, jer su smatrali da Bennett ne ispunjava uslove za normalnu transplantaciju ljudskog srca.

Sin pacijenta sa svinjskim srcem, David Bennett Jr, koji radi kao fizioterapeut u Sjevernoj Karolini, rekao je da je nekoliko bolnica odbilo da njegovog oca stave na listu čekanja jer u prošlosti nije slijedio ljekarska uputstva i redovno odlazio na preglede. Takođe, nije dosljedno uzimao svoje lijekove.

Bennett je u oktobru počeo da primijećuje simptome zatajenja rada srca. Početkom novembra odveden je na Univerzitet u Marylandu. Dok se Bennett pripremao za moguću smrt, ispričao je njegov sin, raspitivao se o mogućnostima da pomogne drugima tako što će možda donirati svoje organe ili na neki način pomoći u unapređenju medicine.

Ističe da je uživao u svom životu. U kući pokraj njegove živjela je jedna od njegove tri sestre. Volio jeda radi kao majstor, navija za Pittsburgh Steelerse i provodi vrijeme sa svojih petoro unučadi i psom Luckyjem.

Griffith je za New York Times rekao da je Bennettu ponudio opciju svinjskog srca sredinom prosinca.

– Ne možemo vam dati ljudsko srce; ne ispunjavate uvjete. Ali možda možemo upotrijebiti životinjsko srce, odnosno, srce svinje – ispričao je Griffith.

Dodao je da mu je objasnio da to nikada prije nije učinjeno, ali je vjerovao u uspjeh transplatacije.

“Nisam bio siguran da me razumije. A onda je pitao: ‘Znači li to da ću početi da rokćem?’”, prisjetio se rukovodilac operacije, Bartley Griffith.

Tokom novogodišnje noći, savezni funkcioneri dali su hitnu dozvolu za eksperimentalni postupak.

“Ili će umrijeti ili ćemo uspjeti da izvedemo ovu transplantaciju. Nema drugih opcija”, rekao je Bennett dan prije operacije.

Tada je Bennett već sedmicama bio prikovan za bolnički krevet.

“Želim da živim”, rekao je, shvativši da mu ova operacija ne predstavlja drugu, već treću priliku.

Prije više od 30 godina, Bennett je proglašen krivim za tjelesni napad i nošenje skrivenog oružja nakon što je Shumakera izbo nožem.

Osuđen je na 10 godina zatvora i naloženo mu je da isplati odštetu. Kazneno-popravni odjel nije mogao da kaže koliko je godina kazne Shumaker odslužio niti kada je pušten na slobodu “jer je slučaj zastario”. Downey je rekla da misli da je odslužio oko pet godina.

Shumaker i njegova porodica takođe su tužili Bennetta, kojem je naloženo da plati 3,4 miliona dolara odštete.

Downey je rekla da njeni roditelji nikada nisu dobili “ni novčića” od tužbe, a dizali su kredite za kupovinu odgovarajućeg kombija i druge opreme za svog sina.

Dok je Downey čitala o čovjeku kojeg hvale zbog svoje hrabrosti, razmišljala je o neizrecivoj boli koju je unio u njen život.

Downey ne poriče važnost transplantacije, ali je rekla da je “boli vidjeti ljude koji Bennetta nazivaju herojem”.

“Dali su mu još jednu priliku za život, ali moj brat Edu je nije dobio”, rekla je Downey.

Pročitala je brojne članke o transplantaciji, ali ime svog brata nije pročitala nijednom.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Foto: Facebook

 

Idi na VRH

error: Content is protected !!