Poštar iz Tuzle pronašao izgubljeno pismo braće Dženana i Kenana i postao Djeda Mraz

“Običaj je da iz sandučeta izvadim poštu. No, ugledao sam papir koji nije bio u koverti. Kad tamo – dječje želje. Zatražili su autić na baterije. Jednostavan i skroman poklon. Nisam to mogao ignorisati. Ko ima srce, ne može to baciti”, ispričao je Jašarević

Zahvaljujući poštaru iz Tuzle, dječaci Dženan i Kenan dobiće igračku koju su poželjeli u pismu poslatom Djeda Mrazu.

“Dragi Djeda Mraze, bio cam dobar i slušao sam mamu i tatu”.

Ovako počinje pismo, sa sitnim greškama prvačića, sedmogodišnjeg Dženana i njegovog trogodišnjeg brata Kenana sa sjeveroistoka BiH.

U nastavku obraćanja Djeda Mrazu, dvojica mališana mole da im donese autić na daljinski upravljač.

Pismo su dječaci napisali uoči proteklih božićnih i novogodišnjih praznika. Potom su ga ubacili u poštanska sanduče i poslali u „daleku finsku Laponiju“, domovinu Djeda Mraza.

No, umjesto u rukama bradatog djeda u crvenom odijelu, pismo je prije nekoliko dana završilo kod tuzlanskog poštara Ismeta Jašarevića.

Jašarević je pismo pronašao provjeravajući poštanska sanduče u tuzlanskom naselju Sjenjak.

“Običaj je da iz sandučeta izvadim poštu. No, ugledao sam papir koji nije bio u koverti. Kad tamo – dječje želje. Zatražili su autić na baterije. Jednostavan i skroman poklon. Nisam to mogao ignorisati. Ko ima srce, ne može to baciti”, ispričao je Jašarević za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Tragajući za dječacima, tuzlanski poštar objavio je pismo na društvenim mrežama.

Njegova objava ubrzo se proširila, pa je uspio pronaći roditelje dvojice mališana.

“Ta moja objava se dijelila. Ljudima je bilo zanimljivo, jer se tako nešto rijetko dešava. Uložili su zaista mnogo truda i mašte i bilo bi šteta da im se želja ne ostvari i da im ne izmamim osmjeh na lica”, kaže Jašarević.

Iako sa zakašnjenjem, tuzlanski dječaci će, zahvaljujući poštaru, dobiti željeni poklon od Djeda Mraza.

“Posjetiću ih da bih im rekao da sam uručio Djeda Mrazu njihovo pismo, da se on jako obradovao i da je poslao poklon koji su tražili”, ističe Jašarević.

DJEČACI ZNAJU DA JE DJEDA MRAZ PONAŠAO PISMO

Pronalazak pisma i njegovo dijeljenje na društvenim mrežama oduševilo je i dječakove roditelje.

Otac Eldin Karić kaže da mališani znaju da je “čika poštar pronašao izgubljeno pismo Djeda Mrazu”.

Kako ističe, zahvaljujući emotivnoj poštarevoj objavi njegova porodica dobila je doživotnu uspomenu.

“Rekli smo im da je Djeda Mraz izgubio pismo, pa da ga je čika poštar pronašao. I mi smo iznenađeni zbog svega. Pisali smo pismo još prije Božića. Malac koji ide u prvi razred, naravno, uz našu pomoć. Trajalo je to sve. Danima smo crtali, a čak smo imali i kamin od kartona da Djeda Mraz može da se spusti i donese poklone”, ističe on.

DJEDA MRAZ U LEGENDAMA NARODA ŠIROM SVIJETA

Lik Djeda Mraza prisutan je u pričama i legendama naroda širom svijeta, a njegovo ime i izgled razlikuju se u različiitm kulturama.

Njegov moderni izgled definisao je Thomas Nast, američki karikaturista iz 19. vijeka. Nastova slika Djeda Mraza pojavila se 1863. godine u nedjeljniku “Harper’s weekly“.

Pisma Djeda Mrazu stekla su popularnost u 19. i 20. vijeku. Prema podacima Svjetskog udruženja pošta, Djeda Mraz je “ličnost” kojoj se šalje najviše pisama.

Ovo udruženje sa sjedištem u Bernu objavilo je 2013. godine da je Djeda Mrazu poslato osam miliona pisama. Najviše ih je tada bilo upućeno iz Francuske, a potom Kanade i SAD.

Američki poštanski servis više od 100 godina provodi program „Operacija Djeda Mraz“ (Operation Santa). Ovaj poštanski servis navodi da je adresa Djeda Mraza Vilenjačka cesta 123, Sjeverni pol, 88888.

Službenim prebivalištem Djeda Mraza smatra se grad Rovaniemi u Finskoj, koji predstavlja jednu od najpopularnijih svjetskih turističkih destinacija.

Foto: Facebook

Idi na VRH
error: Content is protected !!