Carinici i policajci tajno pratili tovar sa kokainom od Bara do privatnog magacina: Tajno nadgledali istovar droge

Kompletan tovar banana poručila je firma “Rastoder” iz Slovenije, s tim što su dva od njih, među kojima i onaj sa oznakom CRSU6138117 na kom je pronađen kokain, preusmjerena podgoričkoj kompaniji “Voli trade”. Carinici su kokain registrovali prilikom skeniranja kontejnera u Slobodnoj carinskoj zoni u Baru, a potom je sa Upravom policije i Specijalnim državnim tužilaštvom (SDT) napravljen plan…

Banane iz Ekvadora, među kojima je pronađeno gotovo pola tone kokaina, dva puta pretovarane su na ruti do Bara – u Panami i u italijanskoj luci Đoja Tauro.

Iz te luke, ka barskoj Port of Adria, krenule su manjim kontejnerašom Spirit of Chennai koji plovi pod zastavom Portugala.

Taj brod, sa 70 utovarenih kontejnera banana, 2. januara uplovio je u Bar.

Kompletan tovar banana poručila je firma “Rastoder” iz Slovenije, s tim što su dva od njih, među kojima i onaj sa oznakom CRSU6138117 na kom je pronađen kokain, preusmjerena podgoričkoj kompaniji “Voli trade”.

Carinici su kokain registrovali prilikom skeniranja kontejnera u Slobodnoj carinskoj zoni u Baru, a potom je sa Upravom policije i Specijalnim državnim tužilaštvom (SDT) napravljen plan, kazala je Vijestima vršilac dužnosti direktorice Uprave prihoda i carina Milena Petričević.

Petričević objašnjava da su, s obzirom da kontejneri moraju biti pregledani i u Baru i u Podgorici, dogovorili da od četiri u kojima je bila roba za Voli, na Carinskom terminalu u glavnom gradu pregledaju samo dva – da preskoče onaj u kom je sumnjivi tovar, ali da ga carinici i policija prate do Logističkog centra poručioca.

Tako je, objašnjava, i urađeno.

POČETAK

Petričević je za Vijesti ispričala da su službenici Slobodne carinske zone u Luci Bar 11. januara, prilikom obavljanja svojih redovnih aktivnosti na skeniranju svih pošiljki pristiglih u tu luku, u jednom od kontejnera kojim su transportovane banane, na snimku skenera uočili indiciju da je pošiljka kontaminirana.

Ističe i da su je, s obzirom na uočena saznanja na nalazu skenera, a u skladu sa definisanom hijrerahijskom nadležnosti, odmah obavjestili kao starješinu organa – “kako bi definisali strategiju daljeg postupanja”.

Carinici su tada, po njenom nalogu, sumnje odmah podijelili sa nadležnima iz Centra bezbjednosti Bar.

”Želim da napomenem da Uprava prihoda i carina, u konkretnom slučaju, ima sva zakonska ovlašćenja da nakon uočenih nejasnoća i eventualnih indicija da je određena pošiljka kontaminirama, može samostalno sprovesti detaljan pregled na licu mjesta, tj. u okviru Slobodne carinske zone Bar. Procjena starješine i časnih carinskih službenika bila je da u ovom slučaju, a njegujući već uspostavljenu izvanrednu saradnju sa Upravom policije, obavijestimo nadležne u toj instituciji, što je i učinjeno istog dana – 11. januara 2022. godine”, kazala je Petričević.

Ona objašnjava da je nakon njihovog obavještenja Uprava policije komunicirala prema tužilaštvu, nakon čega su informisani da dalji postupak preuzima Specijalno državno tužilaštvo i da slijede njihove instrukcije.

”Proslijedili smo snimak skenera na kojem su uočene nejasnoće. Pristigla pošiljka shodno proceduri trebala je i morala da prođe kroz dva carinska postupka, prije nego se nađe u skladište primaoca. Zbog navedenog je nadležni starješina UPC sa svojim saradnicima predložio plan rada, jer su se osim spornog kontejnera sa bananama, istog dana u postupku našla još tri kontejnera čiji je kupac takođe Voli trade. SDT, rukovodeći dalje ovim predmetom, 11. januara u poslijepodnevnim časovima, odlučuje da se ide sa kontrolisanjem i praćenjm isporuke do skladišta primaoca robe”, rekla je Petričević.

”PROPUŠTANJE” I PRATNJA

V.d. direktorica UPC objašnjava i šta se događalo nakon što su kontejneri uredno prostigli na Carinski terminal Podgorica:

”U dogovoru sa šefom Carinske ispostave, prateći naš sistem, odlučeno je da se od četiri pristigla kontejnera, za skeniranje odvoje dva, a da se dva propuste bez ikakave ponovne kontrole. Jedan od ta dva bio je kontaminiram, prema saznanjima i indicijama od dan ranije, identifikovanih od strane carinskih službenika u Baru. Kamioni su 12. januara, negdje oko 11 časova napustili Carinski terminal Podgorica, i krenuli prema Logističkom centru Volija, uz konstantnu pratnju i nadzor carinskih službenika i policije. Oko 14 časova, po nalogu SDT-a koji je koordinirao aktivnostima, ušlo se u krug skladišta Volija i pristupilo daljim aktivnostima kontrole. Naše ingerencije su tada završene”, kazala je ona.

V.d. direktorice UPC ističe da službenici te Uprave imaju izvanrednu saradnju sa službenicima Agencije za nacionalnu bezbjednost, Uprave policije i međunarodnim partnerima, ali da im ovog puta niko nije dostavio informaciju o kontaminiranoj pošiljci.

”U konkretnoj akciji, u dijelu otkrivanja, međunarodni partneri nijesu nam pružali nikakvu partnersku logistiku, osim u dijelu što skener koji smo koristili potiče iz međunarodnih donacija”, tvrdi Petričević.

Uhapšen Drobnjak, nadležni ćute

Zbog sumnje da je povezan sa švercom skupocjenog bijelog praha, policija je juče, po nalogu SDT-a, uhapsila špeditera Đoka Drobnjaka iz Bara.

To je potvrđeno Vijestima iz više izvora iz Uprave policije, ali nijesu precizirali kakva je njegova uloga u tom poslu.

Vijesti nijesu uspjele da stupe u kontakt sa špediterskom kompanijom u kojoj Drobnjak radi – na broj telefona poznat redakciji niko nije odgovarao.

O zapljeni gotovo pola tone kokaina ni juče se nijesu oglasili Uprava policije ni Specijalno državno tužilaštvo, niti su javnosti zvanično saopštili detalje te akcije.

Niko od nadležnih nije saopštio da li je pronađena supstanca izvagana i jesu li forenzičari utvrdili koje je čistoće zaplijenjeni kokain.

Nije saopšteno ni ko je, zaista, pronašao drogu – carinici, kako to tvrde iz te uprave, ili radnici u magacinu Volija, kako je nezvanično rečeno iz Uprave policije.

Bez objašnjenja ostalo je i pitanje kako je moguće da, ako su pratili isporuku, nijesu odmah hapsili u Voliju, kako su to učinili krajem avgusta nakon pronalaska više od tone kokaina u magacinu Krstovića u Zeti.

Rastoder: Tražili smo kontrole, ali je naš predlog odbijen. Idemo iz Luke Bar

Iz kompanije Rastoder, od koje Voli nabavlja banane, tvrde da su, zbog povećanog rizika zloupotrebe pomorskog transporta za potrebe kriminalnih organizacija, koje na razne načine ubacuju i maskiraju svoj “tovar” unutar kontejnera različitih firmi i proizvoda, tražili da se pregleda svaki njihov kontejner i da će, zato što to nije učinjeno, napustiti Luku Bar.

U izjavi Vijestima kazali su da su se sa velikom zabrinutošću obratili za pomoć institucijama, zaduženim za kontrolu i preglede tovara, koji morskim putem ulazi u Luku Bar.

”Zamolili smo da se iz preventivnih razloga pregleda svaki kontejner, kojeg za nas brod doveze u Luku Bar. Nažalost, odgovor carinskih organa je bio negativan, sa objašnjenjem da bi to što mi tražimo ‘dovelo do neopravdanog trošenja resursa i iscrpljivanja ljudstva’. Uz to smo dobili i predlog, da ukoliko sumnjamo da ‘je svaka pošiljka kontaminirana onda možda trebate da razmislite o pauzi u poslovanju’”, piše u njihovoj izjavi Vijestima.

Objašnjavaju da su, pokrenuti informacijama i izvještajima iz medija, da su kontaminacije sve više učestale, u raznim lukama i skriveno u raznim proizvodima, molbu za dodatnu pažnju i pregled kontejnera u Luci Bar ponovo slali 3. i 11. januara.

”Ali pozitivnog odgovora nismo dobili”.

”S obzirom da smo potpuno svjesni visokog rizika zloupotrebe za svrhe krijumčarenja, pod kojim se u zadnjem periodu vrši pomorski prevoz, i nemogućnosti optimalne bezbjednosne kontrole za koju smo molili u Luci Bar, bićemo prisiljeni napustiti Luku Bar i preusmjeriti sve naše kontejnere u druge luke. To će otežati poslovanje i povećati troškove i nama i našim kupcima, ali bez obzira na to, bezbjednost nam je na prvom mjestu”, poručili su iz kompanije Rastoder.

Oni naglašavaju da su preduzeli sve mjere, koje su u njihovoj moći:

”Od pojačane bezbjednosne kontrole u Ekvadoru do insistiranja na preventivnom ponovnom pregledu u Luci Bar. Možda smo barem djelimično i uspjeli u sprečavanju krijumčarenja, s obzirom da iz medija saznajemo da su carinski i/ili policijski organi otkrili skrivenu pošiljku, prije nego što je kontaminirani kontejner napustio Luku Bar. Smatramo to zajedničkim uspjehom, jer smo im skrenuli pažnju na potrebu pojačanog pregleda. Osim toga, ponosni smo i na našeg poslovnog partnera kompaniju Voli, odnosno njihove zaposlene i upravu, koji su pravovremeno otkrili skrivene krijumčarene supstance i o tome obavijestili nadležne organe. Time se pokazalo da smo svi na istoj strani i da se trudimo zajedničkim snagama djelovati preventivno s ciljem zaštite državljana Crne Gore”.

Oni su objasnili i da je njihova firma osnovana prije 30 godina, da su za to vrijeme postali jedna od vodećih firmi uvoznika banana iz Srednje i Južne Amerike, te da su razvili i vlastiti brend Derby, ali da su nažalost, u zadnje dvije godine, svjedoci povećanog rizika zloupotrebe pomorskog transporta za potrebe kriminalnih organizacija.

Jelena Jovanović (Vijesti)

Idi na VRH

error: Content is protected !!