U ovoj kući je boravio Josip Broz Tito prilikom posjete Bijelom Polju 1959. godine

Znali smo da će drug Tito posjetiti naš grad, ali nismo znali da ćemo imati čast i sreću da mu naša zgrada bude dom za to veče”, kaže Vuk Zeković, tehnički rukovodilac u „Elektroprenosu“. “Kada smo to čuli srce od radosti htjelo je iz grudi da iskoči. Bili smo presrećni što imamo gdje da primimo čovjeka, koji nam je decenijama bio u srcu. Imao sam sreću da tog dana i noći budem u Titovoj blizini. Iz njega je zračila vedrina, prisnost. Činilo nam se da je svakog od nas gledao”

U stambenoj zgradi “Elektroprenosa”, koja se i danas nalazi na uglu Tršove ulice, prilikom posjete Bijelom Polju 1959. godine, boravio je doživotni predsjednik SFRJ Josip Broz Tito.

Njega je u svom domu ugostila porodica Zeković, a utiske sa posjete za “Bjelopoljske novine” prenio je Vuk Zeković, nekoliko dana nakon smrti Josipa Broza Tita.

Tekst objavljen u novinama 8. maja 1980. godine prenosimo u cjelosti:

Na uglu Tršove ulice zgrada „Elektroprenosa“. Zastava na pola koplja. Unutra tišina i sjećanje.  Ovdje u nekadašnjoj ljepotici Bijelog Polja 1959. godine boravio je najdraži gost. Čovjek i vođa heroj Tito.

„Znali smo da će drug Tito posjetiti naš grad, ali nismo znali da ćemo imati čast i sreću da mu naša zgrada bude dom za to veče”, kaže Vuk Zeković, tehnički rukovodilac u „Elektroprenosu“. “Kada smo to čuli srce od radosti htjelo je iz grudi da iskoči. Bili smo presrećni što imamo gdje da primimo čovjeka, koji nam je decenijama bio u srcu. Imao sam sreću da tog dana i noći budem u Titovoj blizini. Iz njega je zračila vedrina, prisnost. Činilo nam se da je svakog od nas gledao. Svojim šarmom, bezgraničnim smislom za komuniciranje, ispunio je salu. Njegove plave oči sve su nas grijale. Te večeri, kao i uvijek u njegovom srcu bilo je mjesta za sve ljude, za njihove radosti i male ljudske patnje. Danas, kad je njegovo srce prestalo da kuca On je tu. Tu u našem dijelu, u slobodi, u našem bratstvu i jedinstvu. Danas je njegovo djelo prisutnije i jače nego ikad prije. Ono je mi, čitav narod, milionska radnička klasa, čelična Armija, buket zbratimljenih srca od Triglava do Đevđelije”.

Izlazimo iz kuće u kojoj je boravio, zastave tužno šume, a pred nama širok i jasan putokaz trasiran umom i snagom Titovog genija, podržan veličinom naroda.

Izvor: bijelopolje.co.me

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!