Vučić u Priboju: Zatvor za svakog ko bi da puca na džamije ili kolje djecu

“Moramo da poštujemo muslimane, da poštujemo džamije kao što poštujemo naše manastire i crkve. Ovo je njihova zemlja jednako kao i naša. Ne postoji jači u ovoj državi, svi su jednaki pred zakonom zvao se neko Asmir ili Predrag”, kazao je Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će policajci iz Priboja koji su pjevali pesme kojima se veliča zločin nad Bošnjacima u Srebrenici, biti “ne samo kažnjeni” već i premješteni iz tog višenacionalnog grada na jugozapadu Srbije.

Navodeći da u tom slučaju i tužilaštvo „radi svoj posao“, Vučić je tokom razgovora sa predstavnicima lokalne samouprave i vjerskih zajednica u Priboju upozorio da će svi koji bi da „pucaju na džamije, ubijaju, kolju nečiju djecu“ završiti iza rešetaka.

Priboj (Foto: Printscreen/TV 5)

„Svako ko pomisli da može da ugrozi nečiji život ili kuću, nečiju džamiju ili crkvu, imaće posla sa državom koja će vrlo nemilosrdno da reaguje. Molim sve ljude da ne izazivaju državu i ne provjeravaju snagu države“, rekao je predsjednik Srbije.

Vučić je kazao da Bošnjaci “vjekovima” žive sa Srbima u Priboju i okolini.

“Moramo da poštujemo muslimane, da poštujemo džamije kao što poštujemo naše manastire i crkve. Ovo je njihova zemlja jednako kao i naša. Ne postoji jači u ovoj državi, svi su jednaki pred zakonom zvao se neko Asmir ili Predrag”, kazao je Vučić.

Najavio je i da će se raditi na tome da Bošnjaci budu više zastupljeni u organima reda u Priboju, navodeći da kao manjina moraju da se osjećaju sigurno i bezbjedno.

“Ja sam Srbin, predsjednik Srbije, i naravno da volim Srbe, ali ne mogu da zamislim Priboj bez Bošnjaka, i neće biti bez Bošnjaka jer imaju ista prava kao Srbi”, poručio je, prenosi N1.

Naglasio je da “mi moramo da živimo zajedno”.

“Reći će Bošnjaci ‘to je prazna priča i bajka’, ali nije, to je stvaran život, i Bošnjak iz Starog Priboja i Sjeverina kao i Srbin iz Pribojske banje i sela prema Rudom – jednako je ovo njegova zemlja kao što je moja i svakoga od vas ovdje”, rekao je Vučić.

Građani Priboja sa kojima je razgovarao reporter N1 vjeruju da je posljednji incident veličanja ratnih zločina izolovan slučaj i da većina građana živi u miru sa svojim komšijama.

U Priboju se prethodnih dana desilo nekoliko incideta. Pojavio se snimak kako policajci pjevaju na proslavi pesmu sa stihovima “Oj, Sjenice nova Srebrenice, oj Pazaru novi Vukovaru”, a nekoliko dana kasnije snimak je zabilježio kako mladić u grupi pjeva “Božić je, Božić je, pucaj u džamije”. Nakon toga je Vučić najavio da će posjetiti Priboj.

“Za nas je Priboj ispit da li smo ljudi ili ne i ne smije da nam se događa da djeca pjevaju da neko puca u džamije”, upozorio je Vučić i poručio da, kao što poštujemo naše crkve manastire i ikone, tako moramo poštovati i komšije muslimane.

“Ako neko misli da to neko može i treba da sruši, imaće posla sa državom, a država po pitanju očuvanja mira i stabilnosti neće imati milosti”, poručio je Vučić u Priboju.

Idi na VRH
error: Content is protected !!