Preminuo Iso Sijarić, preživjeli putnik – musliman iz stanice Štrpci: Lukićev zločinac je taman trebao da pogleda Sijarićevu ličnu kartu, kad se neko od putnika pobunio…

Podsjetimo, 27. februara 1993. godine, iz voza broj 671 na pruzi Beograd–Bar, u stanici Štrpci u opštini Rudo (Bosna i Hercegovina), pripadnici vojne formacije „Osvetnici“, koja je djelovala u sastavu tadašnje Višegradske brigade Vojske Republike Srpske, a pod komandom haškog osuđenika Milana Lukića, izveli su 20 putnika, većinom bošnjačke nacionalnosti, zatim ih odveli u selo Prelovo (opština Višegrad), gdje su ih mučili, a potom ubili

Prije dva dana u Bijelom Polju je preminuo Iso Selma Sijarić, čovjek koji je preživio otmicu muslimana u stanici Štrpci.

Podsjetimo, 27. februara 1993. godine, iz voza broj 671 na pruzi Beograd–Bar, u stanici Štrpci u opštini Rudo (Bosna i Hercegovina), pripadnici vojne formacije „Osvetnici“, koja je djelovala u sastavu tadašnje Višegradske brigade Vojske Republike Srpske, a pod komandom haškog osuđenika Milana Lukića, izveli su 20 putnika, većinom bošnjačke nacionalnosti, zatim ih odveli u selo Prelovo (opština Višegrad), gdje su ih mučili, a potom ubili.

Tog dana, u trenutku kada je jedan od pripadnika Lukićeve zločinačke formacije htio da legitimiše Isa Sijarića, došlo je do komešanja u vozu i pobune nekog od putnika. Tada je, po svjedočenju Sijarića, Lukićev zločinac, ne pogledavši prethodno ime, bacio njegovu ličnu kartu i otčao da pomogne svojim saborcima.

Osuđeni zločinac Nebojša Ranisavljević je izjavio da su se vojnici koji su učestvovali u otmici iz voza, na stanicu Štrpci dovezli jednim teretnim vozilom – kamionom koji je imao ciradu. Radilo se o vojnom kamionu sivo-maslinaste boje. Na stanici Štrpci, za vrijeme dok je voz stajao i iz njega izvođeni putnici, kamion je bio parkiran između stanične zgrade i pomoćne zgrade. Ove činjenice u vezi sa kamionom, njegovim izgledom i mjestom gde je bio parkiran potvrđene su izjavama više svedoka, koji su sve to vidjeli, bilo iz voza, bilo, kao što je slučaj sa otpravnikom vozova, sa perona stanice Štrpci

Okrivljeni je u iskazu pred istražnim sudijom naveo da su otete putnike odveli u selo Prelovo kod Višegrada, da su u fiskulturnoj sali u osnovnoj školi u tom selu oni postrojeni uz zid, pretresani, oduzimane su im lične stvari, nakit, novac, zatim su udarani rukama, nogama, nožem i na drugi način. Zatim je izjavio da su oteti vezani žicom, ponovo ubačeni u kamion, odvezeni u jedno selo u pravcu Višegrada u kome su skoro sve kuće bile spaljene i u tom selu u jednoj garaži spaljene kuće, u neposrednoj blizini obale Drine, Lukić i Inđić su likvidirali putnike otete iz voza. Kasnije su se vratili u selo Prelovo i u svlačionici fiskulturne sale osnovne škole podijelili opljačkani plijen od otetih i ubijenih putnika.

Sudbina ili Božja volja, sačuvala je tada Isa od sudbine ostalih putnika – muslimana, od kojih neki ni danas nijesu sahranjeni.

Dženaza Isa Sijarića je obavljena u rodnom Godijevu, selu kod Bijelog Polja.

Foto: Facebook

Više o ovome zločinu možete pročitati na sljedećem linku

http://www.hlc-rdc.org/images/stories/publikacije/Strpci.pdf

Idi na VRH
error: Content is protected !!