Alarmantno: Milion zaraženih u jednom danu, Bajden upozorava da će brojevi rasti

Prošlog meseca, Bajden je izneo novi plan za borbu protiv omikron varijante koronavirusa, koji obuhvata slanje federalnih zdravstvenih radnika u bolnice gdje postoji manjak osoblja, preraspoređivanje nacionalnih zaliha medicinske opreme širom zemlje i plan da se građanima podijeli 500 miliona besplatnih testova za kovid. Još se ne zna kada će novi testovi biti dostupni Amerikancima

Američki predsjednik Džo Bajden je upozorio da će doći do “daljeg rasta u broju slučajeva” i da će naredne nedjelje biti teške zbog omikron varijante koronavirusa.

Posle sastanka sa svojim zdravstvenim timom za borbu protiv kovida 19, predsjednik je podstakao Amerikance da iskoriste “ono što im je već na raspolaganju”, i dodao: “nema izgovora da bilo ko ostane nevakcinisan”.

Bajden je komentarisao i trenutnu nestašicu testova za kovid, zbog koje su mnogi Amerikanci frustrirani, navodeći da će situacija poboljšati. Predsjednik nije odgovarao na pitanja novinara.

U SAD je u toku do sada najveći skok u broju slučajeva koronavirusa, sa više od milion slučajeva prijavljenih u roku od 24 časa, objavila je u utorak agencija Blumberg, prenosi Glas Amerike. 

Bajden je izjavio da škole treba da ostanu otvorene, ali su neki školski okruzi ipak promenili svoje planove zbog rasta broja slučajeva.

Škole u Los Anđelesu neće biti otvorene do 11. januara, a od učenika se traži da pokažu negativan test na kovid 19 da bi im se dozvolio povratak u školu. Negativni testovi se takođe traže od učenika u prestonici, Vašingtonu, gde se časovi nastavljaju u četvrtak.

Školski sistemi u Čikagu i Sijetlu takođe preporučuju učenicima da se testiraju pre povratka u školu ali to još nije obavezan zahtjev.

Zbog rasta broja infekcija, mnoge škole nemaju dovoljno nastavnika i osoblja za nastavu uživo. Slične probleme imaju i druge ustanove.

Smitsonijan je saopštio da će nekoliko njegovih velikih muzeja u Vašingtonu morati da se zatvori ili će raditi skraćeno najmanje narednih 12 dana, budući da se suočavaju sa “manjkom osoblja bez presedana.”

Počevši od nekoliko dana prije Božića, mnoge aviokompanije su morale da otkažu letove zato što su se razboleli piloti i članovi posade.

U izveštaju su korišćene i informacije agencija Asošijeted pres i Rojters.

Idi na VRH
error: Content is protected !!