Yellowstone: Medvjed se pridružio čoporu vukova u lovu na jelene, pa im ukrao plijen (VIDEO)

Grizli se pridružio grupi vukova koji su bili u lovu, a kada su došli do plijena preuzeo ga je i odšetao. Do svega je navodno došlo još u oktobru, kada je čopor vukova krenuo u potjeru za krdom kanadskih jelena

Neobičan fenomen zabilježili su zaposleni u Nacionalnom parku Yellowstone.

Veliki grizli pridružio se grupi vukova koji su bili u lovu, a kada su došli do plijena preuzeo ga je i odšetao. Do svega je navodno došlo još u oktobru, kada je čopor vukova krenuo u potjeru za krdom kanadskih jelena.

Naučnici iz američke Službe nacionalnih parkova (NPS) koji su objavili snimak na Facebook profilu Yellowstonea, a na kojoj medvjed dolazi do ulova i odvlači ga nakon što su ga vukovi dokrajčili, kažu kako se radi o rijetkoj pojavi zvanoj kleptoparazitizam, odnosno parazitiranje krađom tuđih resursa, a najčešće se radi o hrani, piše britanski The Guardian.

NPS je objavio da se radi o neobičnoj pojavi jer se vukovi i medvjedi inače takmiče, bore za hranu i love samostalno. Nije toliko neobično da se medvjedi odvaže na krađu hrane od vukova, ali ovo je zanimljiv slučaj jer se medvjed aktivno pridružio lovu na jelene zajedno s vukovima.

“Iz perspektive jednog medvjeda potrebno je jako puno energije kako bi se učestvovalo u lovu čopora vukova. No, nagrada je bila i te kako veijedna”, rekli su iz NPS-a, ojašnjavajući da je medvjed na taj način dobio fantastično mnogo masnoća i proteina koje će mu pomoći da se pripremi za zimski san.

“Stoga je ovaj medvjed zaključio da će mu praćenje vukova u rano jutro osigurati visokokalorični obrok”, dodali su.

Štaviše, vukovi su bili primorani da čekaju da se medvjed ugosti prije nego što su mogli da se počaste onim što je ostalo od njihovog plijena, a on je mirno odšetao.

Raniji snimci pokazuju da se u Yellowstoneu vukovi i medvjedi baš i ne vole, ali uvijek su prepuštali lov na divljač većima od sebe, a to su svakako moćni grizliji. Shvatili su da oni mogu jednostavnije da ulove veliki plijen poput jelena, pa su im znali prepuštati plijen svjesni da će i za njih nešto ostati.

U Yellowstoneu živi više od 120 vukova, od čega se njih 90 odsto zimi hrani isključivo mesom jelena. Ali, u parku je i oko 150 ovih velikih medvjeda, koji su na listi zaštićenih vrsta od 1975, a kojima je ova delicija takođe draga uoči hibernacije, javlja Guardian. prenosi Jutarnji list.

Idi na VRH

error: Content is protected !!