Fondacija “Hemiias” donirala 328.000 eura za izgradnju dječijeg odjeljenja u Bijelom Polju

U sklopu dečjeg odjeljenja, koje će imati 39 kreveta, biće otvorena i dnevna bolnica, kao i intenzivna njega. Odjeljenje će imati i četiri apartmana. Direktor Bolnice Kenan Erović je kazao da je početak izgradnje planiran odmah poslije nove godine

Fondacija “Hemiias”, Bjelopoljca Hajriza Hačka Brčvaka, donirala je 328 hiljada eura za izgradnju novog dječijeg odjeljenja Opšte bolnice u Bijelom Polju.

Memorandum o izgradnji danas su potpisali direktor Bolnice Kenan Erović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Veljo Čađenović, predstavnik fondacije “Hemiias” Jasmin Crnovršanin i predstavnik partnera u projektu – humaniranog fonda “Hilal”, glavni imam Enis efendija Burdžović, pišu “Vijesti”.

U sklopu dečjeg odjeljenja, koje će imati 39 kreveta, biće otvorena i dnevna bolnica, kao i intenzivna njega. Odjeljenje će imati i četiri apartmana. Direktor Bolnice Kenan Erović je kazao da je početak izgradnje planiran odmah poslije nove godine.

“Izgradnja odjeljenja je predviđena na drugom spratu zgrade, gdje se do sada nalazilo odjeljenje fizikalne medicine, a prostiraće se i u drugom dijelu nove zgrade bolnice”, kazao je on.

Direktor Erović je zahvalio velikom filantropu i humanisti Hačku Brčvaku koji je glavni inicijator i finansijer projekta i koji bezrezervno svojim gestovima kontinuirano pokazuje koliko voli svoj grad i Crnu Goru. Ovo nije prvi put da pomaže svom rodnom gradu.

“Brčvak je poseban doprinos pokazao kroz pandemiju Covid 19 kroz brojne donacije i medicinsku opremu, i ovim putem mu se zahvaljujem u svoje i u ime svih zdravstvenih radnika naše ustanove”, kazao je Erović.

Kako je planirano, dečje odjeljenje bi trebalo da bude završeno u prvoj polovini 2022. godine.

“Na taj način ćemo poboljšati uslove rada, povećati zdravstvenu zaštitu za najmlađe sugrađane, ali i za pacijente iz drugih opština sa sjevera koji gravitiraju prema našoj ustanovi”, kazao je Erović.

Ispred Vlade Crne Gore, donatoru Brčvaku se zahvalio državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Veljo Čađenović.

“Brčvak je u ovim teškim vremenima pokazao svoju humanost i ljudski odnos prema gradu i državi, posebno za vrijeme korona virusa. Upravo to teško vrijeme iskristalisalo je velike ljude, humaniste poput Brčvaka, koji nesebično pomažu drugima”, kazao je Čađenović.

On se pohvalio rad direktora Erovića, koji “zavređuje pažnju kao vrtsan menadžer, veliki pregaoc, koji je uložio čitavog sebe i koji se trudi se da bjelopoljska bolnica, koja je bila dosta zapuštena, krene naprijed”.

Predstavnik fondacije “Hemiias“ Jasmin Crnovršanin je podsjetio da je Fondacija na ovaj način željela da podrži svoj grad.

“Svi znamo koliki je humanista Hačko Brčvak i koliko je pomogao svom kraju. Dosta nas je posljednjih desetak godina iselilo iz Bijelog Polja i na ovaj način pokušavamo da vratimo nešto svome gradu“, kazao je Crnovršanin.

Postojeće dječije odjeljenje sa sedam soba, kako je objasnila načelnica dr Adrijana Kočović, radi u lošim i neadekvatnim uslovima.

“U pitanju su podrumske prostorije, nažalost neadekvatni uslovi za liječenje djece, za sprovođenje savremenih terapijskih protokola, za osoblje, nemamo prostorije za izolaciju, što je izuzetno važno za vrijeme korona virusa i za neka specifična pedijatrijska stanja koja imamo”, kazala je dr Kočović.

Dodala je da će novim odjeljenje biti stvoreni uslovi za sprovođenje svih higijensko- epidemiloških procedura, terapijskih protokola.

Izvođač radova je firma B2B iz Bara.

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!