Održane umjetničke večeri u Elbasanu i Skadru

Obje večeri je održana promocija knjige „Ksenija Cicvarić – život i pjesme“, koju su realizovali Senad Gačević, kompozitor i profesor na Muzičkoj akademiji na Cetinju, i Milorad Mićo Miranović, autor knjige

Uz finansijsku podršku Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima održane su umjetničke večeri u Elbasanu i Skadru, u Albaniji.

Obje večeri je održana promocija knjige „Ksenija Cicvarić – život i pjesme“, koju su realizovali Senad Gačević, kompozitor i profesor na Muzičkoj akademiji na Cetinju, i Milorad Mićo Miranović, autor knjige.

Domaćin i moderator je bio predsjednik Zajednice Crnogoraca Albanije iz Elbasana, Marinko Ćulafić.

U Elbasanu, u modernoj sali državnog univerziteta „Aleksander Džuvani“, prisutne su pozdravili Ćulafić i predstavnik Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima, samostalni savjetnik Zoran Đukanović, Robert Gajda, komesar za zaštitu od diskriminacije nacionalnih manjina u Albaniji, i profesorica lingvistike Univerziteta u Elbasanu Teuta Toska.

Predstavljene su i narodne nošnje sa prostora Crne Gore, koje su prezentiovali mladi članovi AKUD-a „Mirko Srzentić“. Predstavljene su tradicionalne nošnje – crnogorska, bošnjačka, albanska i nošnja Boke Kotorske.

U sali renomiranog pozorišta „Miđeni“ u Skadru održana je folklorna manifestacija u izvođenju AKUD-a „Mirko Srzentić“, a predstavljene su igre iz tradicije Crnogoraca, Bošnjaka, Albanaca i Bokelja. Takođe, predstavljeni su zvuci gusala, dipli, (gajde), kavala i tambure (ćiftelije).

Đukanović je zazgovarao sa predstavnicima Zajednice Crnogoraca Albanije, koju predvodi Marinko Ćulafić. Zajedno sa Miloradom Miranovićem i Senadom Gačevićem, posjetili su manastir Sv. Jovana Vladimira, u blizini Elbasana, gdje su gosti upoznati sa osnovnim podacima o manastiru i velikom svecu Sv. Vladimiru Dukljanskom. Obišli su i biblioteku Univerziteta u Elbasanu, u kojoj je dio knjiga i istraživačkih radova posvećen Crnoj Gori.

Đukanović imao kraći razgovor i sa Voltanom Ademi, gradonačelnicom Skadra, koja je prihvatila poziv da posjeti Upravu za saradnju sa dijasporom – iseljenicima.

Foto: Uprava za saradnju sa dijasporom – iseljenicima

Idi na VRH
error: Content is protected !!