“Quo Vadis, Aida?” najbolji evropski film, Jasmila Žbanić najbolja rediteljka, Jasna Đuričić najbolja glumica

“Zahvaljujem se Ženama Srebrenice koje su najsnažniji glas mira danas. Mojoj ćerki, koja me inspiriše da budem odgovornija za generaciju žena koje će izgraditi bolju Evropu od one koju imamo”, rekla je Žbanić. “Dali ste mi nešto, dali ste mi priliku i prostor da konačno kažem sve što osjećam o ratovima u bivšoj Jugoslaviji. Jasmila, hvala ti što si zakoračila tamo gdje se niko drugi nije usudio otići. Ovo je nagrada posvećena svim žrtvama i majkama”, rekla je Đuričić

“Quo Vadis, Aida?” proglašen je za najbolji film na 34. dodjeli Evropskih filmskih nagrada (EFA).

Jasmila Žbanić je doblila nagradu za najbolju rediteljku.

Glumica Jasna Đuričić dobila je nagradu kao najbolja glumica u 2021. godini Evropske filmske nagrade.

Žbanić je nagradu dobila u Berlinu, u Njemačkoj, gdje je održana 34. svečana dodjela Evropske filmske nagrade, javlja Anadolija.

U svom govoru nakon proglašenja, Jasmila Žbanić se zahvalila “Ženama Srebrenice, glumačkoj ekipi koja je radila na filmu, svom mužu, producentu Damiru Ibrahimoviću i svojoj ćerki na podršci.

“Zahvaljujem se Ženama Srebrenice koje su najsnažniji glas mira danas. Mojoj ćerki, koja me inspiriše da budem odgovornija za generaciju žena koje će izgraditi bolju Evropu od one koju imamo”, rekla je Žbanić.

“Dali ste mi nešto, dali ste mi priliku i prostor da konačno kažem sve što osjećam o ratovima u bivšoj Jugoslaviji. Jasmila, hvala ti što si zakoračila tamo gdje se niko drugi nije usudio otići. Ovo je nagrada posvećena svim žrtvama i majkama”, rekla je Đuričić, prenosi Al Jazeera.

Film “Quo Vadis, Aida?”, koji tematizuje genocid u Srebrenici, osvojio je nekoliko međunarodnih nagrada, a bio je nominovan za Oskara u kategoriji za najbolji film na stranom jeziku.

U takmičenju za naslov “Evropskog reditelja 2021” sa Žbanić su u konkurenciji bili Sorrentino, Zeller, Ducournau i Rumun Radu Jude za film “Bad Luck Banging or Loony Porn”.

U konkurenciji za najbolji scenario pored Žbanić bili su Judo, Sorrentino, Zeller i Christopher Hampton za “Oca”, kao i Eskil Vogt i Joachim Trier za norveški “Najgora osoba na svijetu”.

Evropske filmske nagrade svake godine od 1988. dodjeljuje Evropska filmska akademija kako bi prepoznala izvrsnost u kinematografskim dostignućima na Starom kontinentu.

Nagrade se dodjeljuju u 19 kategorija, od kojih je najvažnija najbolji film, a do 1997. godine službeno se zovu “Felix Awards”. Od 1997. godine, Evropska filmska nagrada održava se početkom i sredinom decembra.

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!