Dragan Bursać: Jasmin Halilović- čovjek koji je obnovio crkvu, džamiju i partizanski spomenik

Jasmin Halilović iz Busovače je Čovjek. Ljudina. Za Čovjeka nema razlike kad pomaže Bošnjaku, Srbinu, Hrvatu, majci prirodi, Božjoj kući ili antifašisti. On pomaže univerzalnom dobru!

Vidim poruku na mobitelu, a u poruci piše:

“Evo druže, završio sam spomenik, još samo jarboli, klupe i video nadzor do četvrtka. Poslaću ti neke snimke spomenika. Ne damo se ovim sotonama!”

U potpisu: Jasmin Halilović iz Busovače.

Sam u borbi protiv sotona

A Jasmin je čudo. I filanatrop humanista, i aktivista, i prvi čovjek antifašista ovog bosanskohercegovačkog gradića. Jasmin ne da zaboravu naše herojsko antifašističko naslijeđe. Ponekad mora sam. Često mora sam. I uvijek nas sve podsjeti na veličinu ideje koju smo nekako kolektivno zaboravili negdje na putu istorijskog revizionizma i nacionalističke propasti.

Da, potpuno je sam renovirao partizanski spomenik u Busovači. Inače, ovo znamenje je podignuto i posvećeno NOR-u i žrtvama fašizma 1941-1945, a uništeno je u osvit rata. Originalni spomenik postavljen je 1966. godine, a autor idejnog rješenja bio je inženjer Munib Muftić.

I danas Jasminove riječi, pune ponosa, prelijevaju ponos na mene, a nadam se i na sve građane moje i naše Bosne i Hercegovine. U doba, kad se retroaktivno uništava najsvjetlija tradicija antifašizma na simboličkoj ravni i kad nestaju, što dinamitom, što ljudskom nebrigom, spomenici od neupitnog povijesnog i estetskog značaja, jedan čovjek nam vraća, ne nadu u bolje sutra, nego vjeru u ovu sadašnjost.

I zaista, gledam, ispred mene stoji ljepotan, simbol onog iskonskog zajedničkog u borbi protiv najvećeg zla.

Odmah se sjetim, ne mogu da se ne sjetim sramnih grafita, murala i spomen-ploča koje su podignute zločincu Ratku Mladiću i inim u (ne)čast. Sjetim se ulica i trgova ustaških i četničkih glavaša, sjetim se revizije istorije, sjetim se nakarada državnih i paradržavnih koje su otvoreno po regionu stale na stranu fašista i nacista, pa mi se kao čovjeku plače.

A onda vidim Jasmina Halilovića, pa bih plakao od sreće.

“Moramo se već jednom dići da bi stvorili zajedništvo i da ne gledamo kako se ko zove, kako se ko krsti, da se cijenimo, poštujemo… I ove što nas vode, i njih da poštujemo, ali više – dosta ih je”, kaže Jasmin i sublimira u dvije rečenice valjda sve ono što smo svi đuture trebali zaključiti u zadnje tri decenije.

KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE NA PORTALU BALKANS AL JAZEERA

https://balkans.aljazeera.net/opinions/2021/12/4/bursac-jasmin-covjek-koji-je-obnovio-crkvu-dzamiju-i-partizanski-spomenik

Foto: Balkans Al Jazeera

Idi na VRH
error: Content is protected !!