Tektonske promjene: Abazović premijer, Đukanović prepušta Vukoviću DPS, ostaje predsjednik CG do 2023.

Prema ideji koja je potekla od američkog dilomate Gabrijela Eskobara, u manjinskoj vladi bi se našla URA, manjinske partije, SD i SDP a poziv je otvoren za Demokrate, iako se iz te stranke protive ovakvoj ideji

U Crnoj Gori naredne godine desiće se tektonske političke promjene a jedna od njih je opcija da će kabinet premijera Zdravka Krivokapića zamijeniti manjinska vlada građanskih stranaka čiji premijer će biti Dritan Abazović, potvrdilo je Biznis CG više diplomatskih izvora.

Prema ideji koja je potekla od američkog dilomate Gabrijela Eskobara, u manjinskoj vladi bi se našla URA, manjinske partije, SD i SDP a poziv je otvoren za Demokrate, iako se iz te stranke protive ovakvoj ideji.

Ivan Vuković (Foto: Glavni grad Podgorica)

Bezuslovnu podršku Vladi bi pružao DPS, ali ne bi imao pravo da postavlja kadrove po dubini, već bi najveća partija obezbjeđivala prijeko potrebnu apsolutnu većinu za donošenje brojnih zakona i reforme u tužilaštvu i sudstvu.

ĐUKANOVIĆ PREPUŠTA DPS VUKOVIĆU

Druga tektonska promjena se može desiti u najjačoj političkoj partiji DPS-u. Prema ideji koja kruži u diplomatskim krugovima, predsjednika DPS-a Mila Đukanovića bi zamijenio aktuelni gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković. Prema istoj ideji, Đukanović bi ostao predsjednik Crne Gore do 2023. godine i ne bi se ponovo kandidovao za predsjednika.

“Formalno gledano, prema Statutu DPS-a, novi predsjednik DPS-a kao i predsjednici lokalnih odbora se biraju na stranačkim izborima. Đukanović bi se povukao i predložio Vukovića za šefa partije”, rekao nam je izvor.

Upitan da li je povlačenje u direktnoj vezi sa formiranjem manjinske Vlade, naš izvor je podsjetio da se Đukanović do sada povlačio iz politike u par navrata.

“Povlačenje Đukanovića sa mjesta šefa DPS-a povećalo bi koalicione kapacitete te partije”, tvrdi izvor.

ABAZOVIĆ SE PREMIŠLJA

Da bi došlo do formiranja manjinske vlade neophodno je da Abazović “čvrsto prelomi” i da sruši postojeću Vladu premijera Krivokapića. Naši izvori tvrde da se Abazović dvoumi.

“Đukanović i Abazović su se par puta sreli “oči u oči” gdje su otvoreno govorili o ovoj mogućnosti. Abazović je zainteresovan za političko-ekspertsku manjinsku vladu gdje bi dio postojećih ministara zadržali funkcije, a vlada bi bila ojačana ministrima iz manjinskih partija. Glavni cilj nove manjinske vlade bi bilo ubrzanje EU integracija”, dodao je izvor.

U javnosti, URA bi manjinsku podršku DPS-a branila pričom da su natjerali Đukanovića da se povuče, dok DPS ne bi imao problema s tim jer je već nudio URA-i i Demokratama neku vrstu programske koalicije.

Podsjetimo, tokom nedavnog boravka u SAD Abazoviću je upućena ozbiljna opomena zbog stagnacije procesa pristupanja Evropskoj uniji. To nije krila zamjenica državnog sekretara Vendi Šerman sa kojom Abazović imao sastanak u Vašingtonu.

“Kao značajan NATO partner – očekujemo da vlasti daju prioritet reformama potrebnim za ubrzanje pristupnog procesa Evropskoj uniji”, navela je Šerman u objavi.

S druge strane, SAD i ambasadori zemalja Kvinte zamjeraju DPS-u da se “sporo reformiše” i da mora da se oslobodi kompromitovanih kadrova “po dubini”.

IZBORI “NAJČISTIJA OPCIJA”

Izvori Biznis CG procjenjuju da su šanse da dođe do manjinske vlade 50 odsto, a da se kao druga opcija sve više nameću vanredni parlamentarni izbori.

To je danas direktno potvrdio Abazović ističući da su vanredni izbori “najčistija opcija”.

Tačka prekida je neusvajanje Budžeta i poreskih reformi autora ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića, prema kojima će minimalac u narednoj godini biti 450 eura.

U svakom slučaju, nakon lokalnih izbora na Cetinju, Petnjici i u Mojkovcu koji su zakazani za 5. decembar, očekuje nas vruća politička zima.

Izvor: bizniscg.me

Foto: Printscreen

Idi na VRH
error: Content is protected !!