Lakše do državljanstva – plan nove vlade Njemačke odlična vijest za gastarbajtere: “Potrebna nam je radna snaga”

“Potrebno nam je 400.000 imigranata godišnje, dakle mnogo više nego proteklih godina. Od negovatelja, preko instalatera klima uređaja, do logističara i fakultetski obrazovanih ljudi. Radne snage će nedostajati u svim oblastima”, rekao je nedavno predsjednik njemačke agencije za zapošljavanje Detlef Šele, upućujući apel vlastima u Berlinu

U koalicionom sporazumu koji su dogovorili Socijaldemokrate (SPD), Zeleni i Slobodne demokrate (FDP) navodi se da nova vlada planira da Njemačku učini privlačnijom destinacijom za migrante, dok istovremeno olakšava život tražiocima azila koji su voljni da se integrišu.

Imigracija je bila odlučujuće pitanje njemačke izborne kampanje 2017. nakon odluke kancelarke Angele Merkel da otvori vrata stotinama hiljada sirijskih izbjeglica 2015. godine. Iako to nije bilo jedno od glavnih pitanja na ovogodišnjim izborima, ono se ponovo pomjerilo na političkom dnevnom redu pošto su hiljade migranata pokušale da uđu u Evropsku uniju preko Bjelorusije posljednjih nedjelja.

Takođe, Njemačka rješenje za hronični manjak radnika vidi u “uvozu” radne snage, prije svega iz evropskih zemalja koje nisu članice Evropske unije, među kojima je i Srbija.

Procjenjuje se da u najvećoj evropskoj ekonomiji trenutno živi i radi oko 450.000 Srba i oni predstavljaju predstavljaju 12. po brojnosti populaciju stranaca, posle državljana Turske, Poljske, Sirije, Rumunije, Italije, Hrvatske, Grčke, Bugarske, Avganistana, Rusije i Iraka.

“Potrebno nam je 400.000 imigranata godišnje, dakle mnogo više nego proteklih godina. Od negovatelja, preko instalatera klima uređaja, do logističara i fakultetski obrazovanih ljudi. Radne snage će nedostajati u svim oblastima”, rekao je nedavno predsjednik njemačke agencije za zapošljavanje Detlef Šele, upućujući apel vlastima u Berlinu.

DVOJNO DRŽAVLJANSTVO

Čini se da je nova vlada riješila da na taj apel odgovori, pa su koalicioni partneri, između ostalog, odlučili da uvedu zakon koji bi omogućio višestruko državljanstvo. Sada je u Njemačkoj dvojno državljanstvo načelno zabranjeno – osim ukoliko se radi o državljanima neke druge članice EU ili Švajcarcima. U prevodu, može se istovremeno imati njemački i hrvatski pasoš, ali ne može njemački i srpski.

Za milione imigranata i njihove djece to znači da, kad ispune uslove za dobijanje njemačkog državljanstva, moraju da odluče da li će postati državljani nove domovine ili zadržati svoje staro državljanstvo.

To pravilo će se uskoro promijeniti i to na inicijativu Zelenih, koji su tokom koalicionih pregovora insistirali da se Njemačka riješi “zastarjelih” regulativa socijalne politike, piše “Blic”.

“Mladi ljudi od 18 godina ne mogu da razumiju zašto kada je riječ o dvojnom državljanstvu i dalje imamo pravila koja su relikt prošlog vremena”, rekla je nedavno liderka te stranke Analena Berbok.

Inače, na zvaničnom sajtu Zelenih, jedan tekst iz 2020. godine upravo govori o tome da je Njemačkoj potreban moderan zakon o državljanstvu. Kako se navodi u tom tekstu, svako ko je živio u Njemačkoj godinama, rođen je tamo ili odrastao, trebalo bi da dobije njemački pasoš, bez obzira na porijeklo roditelja.

Stoga plan buduće vlade predviđa i znatno skraćivanje vremena koje je potrebno da se dobije njemačko državljanstvo, a koje je do sada iznosilo osam godina provedenih u toj zemlji.

“Po pravilu, naturalizacija bi trebalo da bude moguća nakon pet godina, sa posebnim integracionim dostignućima nakon tri godine”, piše u dokumentu.

“GASTARBAJTERI”

To takođe znači da će novi zakon djeci rođenoj u Njemačkoj od roditelja stranaca dati njemačko državljanstvo ako jedan od roditelja legalno boravi u Njemačkoj pet godina.

Zakon je usmjeren na njemačku generaciju imigranata “gastarbajtera“, koja je došla iz južne Evrope i Turske 1960-ih i 1970-ih i doprinijela poslijeratnom “ekonomskom čudu“.

Neki nisu mogli da se naturalizuju ni nakon što su decenijama živjeli u Njemačkoj zbog jezičkih zahtjeva ili zato što nisu htjeli da se odreknu svog prvobitnog državljanstva.

Formulacija kontroverznog preduslova za naturalizaciju “život prema njemačkom načinu života” biće zamijenjena jasnijim kriterijumima u novom zakonu, a biće i snižen nivo poznavanja jezika koji se traži za naturalizaciju.

U želji da se pozabavi nedostatkom kvalifikovanih radnika koji je kočio ekonomski oporavak, nova njemačka vlada će poboljšati i pristup studiranju za strance. Obrada viza će takođe biti pojednostavljena.

Tražioci azila sa privremenim statusom moći će da dobiju sigurniji boravak i dovedu svoje porodice nakon četiri do šest godina ako se dobro integrišu.

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!