BiH ustala da pomogne svojoj heroini: Dženana više neće prositi, građani sakupili 250.000 KM

“Prikupljena sredstva dovoljna su da ovoj izmučenoj ženi osiguraju mirnu budućnost, a s obzirom da se radi o izuzetno velikom iznosu, prebacivanje će se raditi planski kako Dženana više nikada ne bi bila prisiljena da izađe na ulicu i prosi”, istakli su iz Udruženja Pomozi.ba

Cijela Bosna i Hercegovina uključila se u kampanju pomoći Dženani Sokolović, nakon emisije emitovane u programu N1. U humanitarnu akciji za pomoć koju je organizovalo Udruženje Pomozi.ba, za 48 sati od pokretanja apela za Dženanu je sakupljeno oko 250.000 KM.

Novac je doniran od 40.000 ljudi, što pozivima na broj, što uplatama na račune, kao i putem platforme Pomozi.ba za online donacije.

“Prikupljena sredstva dovoljna su da ovoj izmučenoj ženi osiguraju mirnu budućnost, a s obzirom da se radi o izuzetno velikom iznosu, prebacivanje će se raditi planski kako Dženana više nikada ne bi bila prisiljena da izađe na ulicu i prosi”, istakli su iz Udruženja Pomozi.ba.

Rekli su da su razvili mehanizme kako da spriječe mogućnost bilo kakve zloupotrebe.

“S obzirom na naše dosadašnje iskustvo kada su u pitanju veća sredstva za neku porodicu, gdje smo se nagledali svega i svačega, od pokušaja postojeće i nepostojeće rodbine da se dočepaju dijela sredstava pa do pokušaja zloupotrebe od strane samih korisnika, mi smo razvili mehanizme kako da spriječimo mogućnost bilo kakve zloupotrebe. Kada je u pitanju ovaj slučaj, namjera je bila da se Dženani koliko toliko olakša svakodnevnica, a na osnovu prikupljenih sredstava slobodno možemo reći da je osigurana do kraja života”, saopštili su iz Pomozi.ba, prenosi N1.

Nakon emisije N1 televizije u akciju pomoći majci Dženani Sokolović kojoj je jednim metkom iz snajpera 1994. godine ubijena beba u stomaku, a isti metak, nakon što je prošao kroz njeno tijelo, usmrtio je i njenog sedmogodišnjeg sina Nermina, uključili su se brojni građani, sakupili novac za ogrijev i osnovne namirnice.

Dženana danas, kako je kazala, živi od 150 maraka primanja sa bolesnim suprugom i dvojicom sinova, a novac za hranu, lijekove i ogrijev do sada je sakupljala proseći na ulici.

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!