Delegacije Ukrajine i Rusije stigle na pregovore: Uskoro i Lukašenkove trupe jurišaju na Ukrajince?

Mediji javljaju da je uočeno da se u Bjelorusiji uz granicu sa zapadnom Ukrajinom grupiraju velike vojne formacije. Pretpostavlja se da će uskoro i Lukašenkove trupe jurišati na Ukrajinu, kao i da će se taj napad desiti u toku dana, s namjerom da se što prije zaustave isporuke oružja koje Ukrajincima stižu iz Evrope… 

Delegacije Ukrajine i Rusije stigle su na pregovore na bjelorusko-ukrajinsku granicu.

U pregovorima sudjeluju predstavnici ministarstava vanjskih poslova, odbrane i ureda predsjednika, ali ne i sami čelnici Volodimir Zelenski i Vladimir Putin.

Ukrajinski šef diplomatije poručio je da se nadaju miru, ali da Ukrajina neće ustuknuti, kapitulirati niti se odreći ni centimetra svog teritorija.

Glasnogovornik Kremlja ranije je poručio da ruska vojna operacija neće biti obustavljena dok traju razgovori i da je s tim upoznata i ukrajinska strana. U međuvremenu je predsjednik Ukrajine podnio tužbu protiv Rusije Međunarodnom sudu pravde.

Mediji javljaju da je uočeno da se u Bjelorusiji uz granicu sa zapadnom Ukrajinom grupiraju velike vojne formacije. Pretpostavlja se da će uskoro i Lukašenkove trupe jurišati na Ukrajinu, kao i da će se taj napad desiti u toku dana, s namjerom da se što prije zaustave isporuke oružja koje Ukrajincima stižu iz Evrope.

Bjelorusija je pružala podršku ruskim napadima, no do sada, barem zvanično, nije direktno učestvovala u sukobu.

Podsjetimo, Putin je u svojoj agresiji na ovu nezavisnu državu angažovao i Čečene Ramiza Kadirova.

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko je juče nakon glasanja na referendumu o promjeni ustava izjavio da bi se sukob u Ukrajini mogao pogoršati, stoga se rat, prema njemu, mora zaustaviti.

“Sukob koji je izbio u Ukrajini nije ništa. Vjerujte mi, znam o čemu govorim! Ako se ovako nastavi, bit će mnogo gore. I ni u jednom bunkeru, ni u američkom, ni u bilo kojem drugom, Zelenski se neće sakriti. Zato rat mora biti prekinut danas”, dodao je Lukašenko koji se zatim ispravio pa rekao da za njega u Ukrajini na djelu još uopće nije rat nego tek – sukob.

“Ne bih to sada ni nazvao ratom, to je sukob. Za dan-dva bit će rat, a za tri dana pokolj”, dodao je.

Idi na VRH
error: Content is protected !!