Otkriven identitet bombaša, pratila ga MI5, prešao s islama u hrišćanstvo: “Koristio je Majku Sotone” (VIDEO)

Emad Jamil Al Swealmeen (32) detonirao je eksplozivnu napravu kućne radinosti u stražnjem sjedištu taksija nekoliko trenutaka prije nego što je započela dvominutna ćutnja u 11 sati u obližnjoj katedrali u sklopu Dana sjećanja na poginule u Prvom svjetskom ratu

Dan nakon terorističkog napada bombaša ispred bolnice u Liverpoolu, Velika Britanija je prijetnju od terorizma u zemlji podigla na “ozbiljan” nivo.

Prema saznanjima medija, bombaš samoubica koji se raznio u automobilu ispred bolnice Women’s hospital u Liverpoolu je tražilac azila koji se s islama prebratio na hrišćanstvo. Emad Jamil Al Swealmeen (32) detonirao je eksplozivnu napravu kućne radinosti u stražnjem sjedištu taksija nekoliko trenutaka prije nego što je započela dvominutna ćutnja u 11 sati u obližnjoj katedrali u sklopu Dana sjećanja na poginule u Prvom svjetskom ratu.

Katedrala je u nedjelju bila domaćin okupljanja 2.000 ljudi povodom održavanja nacionalne komemoracije.

Sunday Times je prenio saznanja iz bezbjednosnih izvora prema kojima je bomba kućne izrade sadržala eksploziv TATP, aceton peroksid, bijeli kristalni prah s prepoznatljivim mirisom sličan izbjeljivaču. Eksploziv TATP poznat je kao ”Majka Sotone” zbog sklonosti slučajnoj detonaciji.

Korišćen je u napadima bombaša samoubica u Parizu 2015. godine, bombaškom napadu u Manchester Areni 2017. i neuspješnom napadu na željezničku stanicu Parson Green u jugozapadnom Londonu te iste godina. Tpkom protekle decenije favorizovala ga je Islamska država (ISIS).

PSIHIČKI PROBLEMI

Napadač je sa sobom imao oko 400 grama eksploziva koji nije u potpunosti eksplodirao. Prije incidenta, tražio je taksi da ga odveze u bolnicu, deset minuta vožnje udaljenu od adrese njegovog nedavno unajmljenog stana u Sefton Parku.

Video snimak nadzornih kamera pokazao je da je automobil eksplodirao dok se približavao recepciji bolnice. Na snimku se vidi i da je vozač David Perry (45) istrčao iz automobila dok vatra zahvata zadnji dio vozila.

Bezbjednosne službe nisu utvrdile je li bolnica bila meta. No, kao dio istrage u mogućnost je uzeto u obzir je li Al Swealmeen bio inspirisan napadom Islamske države u Avganistanu na porodilište bolnice Dasht-e-Barchi u Kabulu, u kojem su u maju prošle godine poginule 24 osobe, uključujući 16 majki i dvoje djece.

Al Swaelmeen stigao je u Veliku Britaniju 2014. godine, ali je njegov izvorni zahtjev za azil odbijen jer su funkcioneri vjerovali da je Jordanac, a ne Sirijac, kako je naveo. Rekao im je da mu je otac Sirijac, a majka Iračanka i da je rođen u Iraku, blizu sirijske granice.

Al Swealmeen je sebe nazivao Enzo Almeni, prema Enzu Ferrariju, u njegovu čast i zbog strasti prema automobilskim utrkama. Poznato je da je patio od psihičkih problema te je prije sedam godina pokušao počiniti samoubistvo dok je mahao nožem iznad nadvožnjaka u Liverpoolu.

Nakon što je pušten iz psihijatrijske bolnice, otišao je u anglikansku katedralu u blizini koje se i dogodio nedjeljni napad. Tamo je upoznao evangelistički par, potpukovnika Malcolma Hitchcotta (77) i njegovu suprugu Elizabeth. Hitchott se za medije prisjetio da je Al Sealmeen došao u katedralu želeći da se preobrati na hrišćanstvo.

PREOBRAĆENJE NA HRIŠĆANSTVO

Hitchott, koji je pomagao u predavanjima o Bibliji za tražitelje azila, rekao je za ITV news da je Al Swealmeen pohađao tečaj kako bi upoznao hrišćanstvo. Konačno se preobratio 2017. godine.

”Imao je problem, vjerujem da je bio ‘podijeljen”’, rekao je Hitchott. Nakon što se posvađao sa cimerima, porodica Hitchott ga je primila na osam mjeseci u svoj dom.

”Šokirani smo. Bio je dobro odgojen i tih”, rekao je Hitchott komentarišući zločin. Smatra se da je Al Swealmeen bio zainteresovan za prelazak na hrišćanstvo nadajući se da bi to moglo pomoći njegovom zahtjevu za azil, a novu je prijavu podnio 2017. godine.

Al Swealmeen bio je na “radaru” britanske obavještajne agencije MI5, ali nije jasno je li od ranije poznat policiji.

Protivteroristička jedinica je tokom konferencije za novinare proglasila napad terorističkim incidentom. Njegov unajmljeni stan u ponedjeljak je pretražen. U nedjelju poslije podne policija je pretraživala kuće u ulici Sutcliffe, u predgrađu Kensington u Liverpoolu, gdje je Al Swealmeen živio prije nego što se prije nekoliko mjeseci preselio u novi stan u Rutland Avenue.

Vjeruje se da je taj stan korišćen i za izradu bombe jer je policija saopštila da je prilikom pretraživanja imovine pronašla neke ”značajne predmete”.

SVI UHAPŠENI PUŠTENI

Policija je tokom racije uhapsila tri muškaraca u dobi od 29, 26 i 21 godinu. Policijski istražitelji su uhapšene opisali kao “saradnike” Al Swealmeena. Uhapšen je i 20-godišnjak kada je u ponedjeljak ujutro došao kući, a svi su istoga dana pušteni bez optužnice.

“Trenutni “ozbiljni” nivo prijetnje od terorističkog napada, prema bezbjednosnoj ljestvici opasnosti znak je da je novi napad lako moguć. Ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel izjavila je da je Centar za analizu terorističke prijetnje povećao nivo opasnosti jer je ovo bio drugi incident u mjesec dana.

Prije mjesec dana, 15. oktobra, Sir David Ames, konzervativni zastupnik za Southend West, izboden je na smrt tokom sastanka izborne jedinice u crkvi, što se takođe vodilo kao teroristički napad.

Premijer Boris Johnson je na konferenciji za novinare u Downing Streetu rekao da je napad ”oštar podsjetnik” javnosti da treba ostati na oprezu i zahvalio taksistu Perryju na “izuzetnoj hrabrosti”.

”Napad je pokazao da britanski narod nikada neće biti zaplašen terorizmom i nikada nećemo popustiti pred onima koji nas žele podijeliti besmislenim djelima nasilja, a naše slobode i naš način života će uvijek prevladati”, rekao je Johnson.

Izvor: “Jutarnji list”

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!