Krivična prijava protiv novinara Tanjuga zbog negiranja srebreničkog genocida

Krivičnu prijavu protiv Ivasa podnio je Institut za istraživanje genocida (IGK) sa sjedištem u Kanadi

Novinar srbijanske novinske agencije Tanjug Marko Ivas krivično je prijavljen jer je tokom intervjua s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem negirao sudski potvrđene činjenice da je u Srebrenici počinjen genocid nad Bošnjacima u julu 1995. godine.

Krivičnu prijavu protiv Ivasa podnio je Institut za istraživanje genocida (IGK) sa sjedištem u Kanadi, prenosi Hina.

PRESUDA MEĐUNARODNIH SUDOVA

Kako su naveli u saopštenju objavljenom u srijedu, prijava protiv Ivasa podnesena je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, na osnovu izmjena Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine koje je krajem jula nametnuo bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko.

U Bosni i Hercegovini je od početka avgusta krivičnim djelom postalo svako negiranje ratnih zločina, uključujući zločin genocida počinjen u Srebrenici, koji je utvrđen presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodnog suda pravde (ICJ), prenosi Al Jazeera.

Zatvorskom kaznom od šest mjeseci do pet godina može biti kažnjena svaka osoba koja “javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom, u skladu s Poveljom Međunarodnog vojnog suda pridruženom uz Londonski sporazum od 8. avgusta 1945. godine, ili ICTY-a, ili ICJ-a, ili suda u Bosni i Hercegovini”.

Na snimku koji je dostupan medijima od utorka vidi se kako Tanjugov novinar tokom snimanja intervjua raspravlja s Komšićem o tome je li u Srebrenici bilo genocida ili ne.

JOŠ NIKO NIJE PROCESUIRAN

Komšić je insistirao na tome da je to nesporno utvrđeno sudskim presudama, našta mu je Ivas uzvratio da se s tim presudama ne slaže te da je za njega u Srebrenici počinjen “strašan zločin”, a ne genocid.

“Onda ćete ovaj intervju morati uraditi s nekim drugim”, kazao mu je Komšić prije nego što je uklonio mikrofon i prekinuo razgovor.

Od stupanja na snagu izmjena Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine koje je nametnuo Inzko do sada zbog negiranja ratnih zločina još niko nije procesuiran.

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!