Preselio na ahiret muftija Muamer Zukorlić

Muamer Zukorlić, bivši glavni muftija i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, predsjednik Stranke pravde i pomirenja i jedan od osnivača Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti, preselio je na ahiret danas u 51. godini.

Ovu informaciju na svom Facebook profilu objavio je i novinar i politički analitičar Mirnes Kovač.

“Na Ahiret je preselio Muamer ef. Zukorlić. Vijest mi je potvrdio muftija Mevlud Dudic koji je u povratku iz Graca prema Novom Pazaru. Molim Svevišnjeg da se smiluje Muamer ef., a njegovoj porodici podari sabur”, napisao je Kovač, prenose sandzacke.rs.

Nezvanično, uzrok smrti je srčani udar.

On je danas trebalo da održi predavanje na Internaciolnom univerzitetu u Novom Pazaru, ali mu je neposredno prije toga pozlilo.

Zukorlić je rođen u Tutinu 1970. godine. Osnovnu školu je završio u selu Ribariće, općina Tutin i Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Islamski fakultet, odsjek šerijatsko pravo, upisuje u Konstantini u Alžiru, a završava ga u ljeto 1993. god.

Za prvog predsjednika Mešihata Islamske zajednice Sandžaka izabran je oktobra 1993. godine njegovim osnivanjem, da bi na tu funkciju bio ponovo izabran 1998. i 2003. godine. Postdiplomske studije je apsolvirao u Libanu.

Na Objediniteljskom Saboru Islamske zajednice u Srbiji 27. marta 2007. god. izabran je za predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji i glavnog muftiju, da bi u julu 2008. god. na izborima u Islamskoj zajednici bio ponovo izabran za njenog poglavara.

Bio je kandidat za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH 2019. godine.

Bio je potpredsjednik Narodne skupštine Srbije i lider stranke Pravda i pomirenje.

Foto: SPP

Idi na VRH
error: Content is protected !!