Odrekli podršku premijeru kada je otišao u Beograd

DF je najavljujući inicijativu za formiranje nove vlade potvrdio i da se vraća u Skupštinu, čije plenarne sjednice bojktuje od smjene ministra pravde, te usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici. Predlog Fronta, koji su juče objavili njegovi lideri, zasada relativno podržava dio koalicija u okviru koje su išli na parlamentarne izboreDF je najavljujući inicijativu za formiranje nove vlade potvrdio i da se vraća u Skupštinu, čije plenarne sjednice bojktuje od smjene ministra pravde, te usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Predlog Fronta, koji su juče objavili njegovi lideri, zasada relativno podržava dio koalicija u okviru koje su išli na parlamentarne izbore

Najveći konstituent vlasti – Demokratski front (DF) juče je stavio tačku na priču o rekonstrukciji Vlade, što njegovi koalicioni partneri, GP URA i Demokrate, ne osporavaju, ali i ne podržavaju

Time se nastavlja kriza u vladajućoj koaliciji i ostaje nestabilna Vlada premijera Zdravka Krivokapića, koji je od juče u zvaničnoj posjeti Srbiji.

DF je najavljujući inicijativu za formiranje nove vlade potvrdio i da se vraća u Skupštinu, čije plenarne sjednice bojktuje od smjene ministra pravde, te usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Zdravko Krivokapić (Foto: GOV.ME)

Predlog Fronta, koji su juče objavili njegovi lideri, zasada relativno podržava dio koalicija u okviru koje su išli na parlamentarne izbore.

DF je novu Vladu tražio i početkom jula, kada su njegovi lideri objavili razmišljanja da bi novi mandatar mogao biti poslanik i nekadašnji diplomata Miodrag Lekić, sa kojim se ranije politički razišao.

Predlagali su i promjenu na čelu Skupštine, odnosno da neko iz koalicije “Za budućnost Crne Gore” koju je na izborima 30. avgusta prošle godine predvodio Zdravko Krivokapić, preuzme funkciju šefa crnogorskog parlamenta koju sada obavlja Aleksa Bečić, lider Demokratske Crne Gore.

DF je tada objavio da Bečić nema njihovo povjerenje, da bi u u međuvremenu našao zajednički jezik sa Demokratama i Krivokapićem. Juče, nakon što je premijer otišao u Beograd, gdje treba da se sretne i sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem, DF se vratio na stare pozicije kada je u pitanju podrška Krivokapiću.

Za neuspjeh rekonstrukcije Vlade, dio parlamentarne većine optužuje Građanski pokret URA. Njegov lider Dritan Abazović juče je novinarima rekao”Poštujem stav DF-a, tu smo ako treba da sjednemo, da se dogovaramo… A oni su došli na ono što smo mi govorili. Naš stav je i ranije bio jasan. Dobro bi bilo da ne gubimo previše vremena, nego da se nađe rješenje. Građani hoće da se odblokira državni parlament, treba da izglasamo važna zakonska rješenja, Zakon o porijeklu imovine, Tužilački savjet, budžet…”

Da bi DF-ov predlog za izbor nove Vlade prošao, potrebna im je podrška 41 poslanika parlamentarne većine u Skupštini. Do sada, međutim, niko nije pokrenuo ni pitanje povjerenja aktuelnoj Vladi.

Iz Demokratske Crne Gore poručili su da je njihov stav da nema izbora prije 2024. godine i da mora da se poštuje izborna volja građana. “Nećemo prihvatiti vanredne parlamentarne izbore i tačka”, kazao je poslanik Demokrata Momo Koprivica na konferenciji za novinare u Skupštini.

Momo Koprivica je kazao da oni nijesu bile za obaranje Vlade, već su predložile rekonstrukciju kao najbolji model, da ne bi ulazili u “eksperimentalne situacije”.

Lider SNP-a Vladimir Joković kazao je da podržavaju izbor nove vlade, ali da će učiniti sve da ne dođe do prijevremenih parlamentarnih izbora.

Funkcioner Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović saopštio je da je ta partija mjesecima za rekonstrukciju Vlade.

”Bili smo za rekonstrukciju kada za nju nije bio premijer, a kada su kolege iz DF-a bile isključivo za novu Vladu. Nakon događaja od 4. septembra na Cetinju, i u vezi sa Cetinjem, UCG je pojačao svoj stav o neophodnosti rekonstrukcije Vlade. Na našu sreću, podržale su to snažno Demokrate koji su od početka za rekonstrukciju pod uslovom da je zatraži premijer, i DF, koji je nakon razgovora sa premijerom, prihvatio da bude rekonstrukcije. Svi smo svjedoci da na kraju URA nije prihvatila ni novu konstrukciju ni rekonstrukciju postojeće Vlade”, rekao je Danilović.

Predsjednik Nove demokratske snage Forca i poslanik Genci Nimanbegu rekao je juče da je sada jasno da je Vlada pala i da se očekuje ili nova ili vanredni parlamentarni izbori. On je kazao da što se tiče “otvorenih vrata za manjine”, kako su kazali iz DF-a, o tome su se puno puta deklarisali.

Lider SDP-a Raško Konjević rekao je da je stav DF-a legitiman, ali da je najbolje rješenje da se mandat vrati građanima.

Poslanik i lider Demosa Miodrag Lekić za “Vijesti” kaže da će analizirati novu situaciju, ali ima razumijevanje za prekidanje statusa kvo koji ne funkcioniše.

”Ako je pokrenuta rekonstrukcija od strane premijera i zaustavljanje svega bez objašnjenja, sigurno je to zahtijevalo neku reakciju. Sada se otvara jedan proces koji je promjena statusa kvo, potencijalno kao i svaka promjena može biti bolja i gora, ali postoji šansa da bude bolja. Iz iskustva i lekcija koje smo naučili za ovu godinu, ovo je moguća solucija da se nađe bolje rješenje nego što je status kvo koji je svakodnevna konfuzija i proizvodnja problema i poklona opoziciji”, kazao je Lekić.

On kaže da u slučaju odustajanja od rekonstrukcije ne treba isključiti i neku novu vladu. “U okviru jedne parlamentarne strukture moguće je promijeniti više vlada, tako da sa stanovišta ustavnog legaliteta, to je sve moguće”, ocijenio je Lekić.

Izvor: „Vijesti“

Idi na VRH
error: Content is protected !!