Njujork ostaje bez policije i vatrogasaca? Otpor obaveznoj vakcinaciji u ovim službama može osakatiti grad (VIDEO)

“Potrebni su nam svi koji mogu da održimo grad u funkcionisanju i da ga zaštitimo. Pokušaćemo da izbjegnemo ono što će biti neizbježna katastrofa kako je planirano u ponedjeljak ujutru”, rekao je Endru Ansbro, predsjednik Udruženja uniformisanih vatrogasaca, na konferenciji za novinare u petak

Procenat vakcinisanih policajaca i vatrogasaca manji je od ostalih zaposlenih u gradu, a sindikalni lideri kažu da će De Blazio biti kriv ako se sistem hitnih službi u najvećem američkom gradu pokvari.

Za Njujork je ponedjeljak prvi radni dan kada, po nalogu gradonačelnika Bila de Blazija, svi zaposleni u gradu moraju da se vakcinišu protiv korone, iako mnogi policajci i vatrogasci i dalje odbijaju vakcinaciju, a jedan sindikalni lider je obaveznu vakcinaciju nazvao receptom za katastrofu.

De Blazio, demokrata koji je najavio obaveznu vakcinaciju prije manje od dvije nedjelje, ubijedio je grad od 8,8 miliona stanovnika da zaposleni mogu da se izbore sa nedostatkom policije, vatrogasaca ili sanitarnih radnika kroz promjene rasporeda i prekovremeni rad.

„Izvještavamo o još jednom porastu. Stope vakcinacije @FDNY EMS su do 87 odsto, objavila je Danijel Filson, de Blazijev zamjenik javnog predstavnika, na Twitteru u nedjelju uveče.

Procenat vakcinisanih policajaca i vatrogasaca manji je od ostalih zaposlenih u gradu, a sindikalni lideri kažu da će De Blazio biti kriv ako se sistem hitnih službi u najvećem američkom gradu pokvari.

“Potrebni su nam svi koji mogu da održimo grad u funkcionisanju i da ga zaštitimo. Pokušaćemo da izbjegnemo ono što će biti neizbježna katastrofa kako je planirano u ponedjeljak ujutru”, rekao je Endru Ansbro, predsjednik Udruženja uniformisanih vatrogasaca, na konferenciji za novinare u petak.

Sindikalni lideri kažu da su njihovi članovi dobili samo devet dana da se vakcinišu u skladu sa rokom koji je odredio gradonačelnik i da radnicima koji su preživjeli koronu treba odobriti izuzeće. To uključuje oko 70 odsto vatrogasaca, rekao je Ansbro.

To je najnoviji spor širom zemlje oko obavezne vakcinacije koji sve više nameću politički lideri, uključujući predsednika Džoa Bajdena, da bi zaustavili širenje veoma zarazne delta varijante. Policija i vatrogasci u Čikagu i Los Anđelesu takođe se oštro protive obaveznoj vakcinaciji.

Zdravstveni zvaničnici Njujorka kažu da, iako istraživanje tek treba da utvrdi stepen i dužinu imuniteta na covida-19 nakon infekcije i bolesti, stručnjaci se slažu da vakcine mogu pružiti dodatnu zaštitu, prenosi “Kurir”.

De Blasio je predvidio da će stope vakcinacije gradskih radnika nastaviti značajno da rastu.

Gradonačelnik je rekao da su slični rokovi podstakli druge zaposlene u državi i gradu Njujorku da odgovore na vakcinaciju u posljednjem trenutku jer bi u suprotnom ostali bez plate.

Zakonski pokušaji policijskih i vatrogasnih sindikata u Njujorku i drugdje do sada su bili neuspješni, a državni i savezni sudovi nisu bili voljni da ponište obaveznu vakcinaciju.

Glavna fotografija: Detalj iz njujorškog metroa (Foto: Fokuspress.com)

Idi na VRH
error: Content is protected !!