CP povodom saslušanja Nenada Čanka: Vlasti u Crnoj Gori da odmah zaustave politički progon neistomišljenika

“Dolaskom u Crnu Goru i prisustvom na Cetinju u najtežim trenucima za crnogorsku prijestonicu u modernom dobu, Nenad Čanak je odbranio čast Vojvodine i svih građana Srbije kojima je demokratija na srcu. Tih dana on je dao podršku svojoj duhovnoj braći – braći po evropejstvu, sekularizmu, antifašizmu i toleranciji i crnogorska zajednica u Srbiji mu se zahvaljuje zbog toga”, piše u saopštenju CP

Za Crnogorsku partiju je neprihvatljivo da Nenad Čanak, politički lider Vojvođanskog Fronta i LSV, po zahtjevu crnogorskog Ministarstva unutrašnjih poslova daje izjave u novosadskoj policiji i objašnjava zašto Vlada Crne Gore i njeni instrumenti sile ne trebaju da napadaju sopstveni narod u svojoj državi, saopšteno je iz te stranke.

Nenad Čanak (Foto: Printscreen/Prva TV)

“Taman kada smo pomislili da je tortura nad Cetinjanima najniža tačka “apostolske vlade”, otkrili smo da se servilnost zvanične Podgorice prema Beogradu mora dalje dokazivati – progonom Vojvođana. Koristeći državni represivni aparat sada se ulazi u obračun sa istaknutim građanskim aktivistima i političkim predstavnicima koji afirmišu autentične vojvođanske osobenosti. I sve to po nalogu nekadašnjeg Miloševićevog portparola, koji je javno tražio taj progon. Dolaskom u Crnu Goru i prisustvom na Cetinju u najtežim trenucima za crnogorsku prijestonicu u modernom dobu, Nenad Čanak je odbranio čast Vojvodine i svih građana Srbije kojima je demokratija na srcu. Tih dana on je dao podršku svojoj duhovnoj braći – braći po evropejstvu, sekularizmu, antifašizmu i toleranciji i crnogorska zajednica u Srbiji mu se zahvaljuje zbog toga”, piše u saopštenju CP.

Dodaje se da “ne čudi to da se glas za građansku i sekularnu Crnu Goru čuje baš u Vojvodini, svetioniku multietničkog života u Srbiji”.

“U Vojvodini, čiji građani imaju sve više razloga za zebnju od pomahnitalog centralizma i fundamentalizma koji se širi iz Beograda. Takođe, ne iznenađuje da je upravo Nenad Čanak otišao na Cetinje u vrijeme kada se nova crnogorska vlast obračunavala sa građanima tog slobodarskog grada po instrukcijama iz centara koji su neprijateljski nastrojeni prema nezavisnosti Crne Gore i crnogorskom identitetu, kao i prema autonomiji Vojvodine i vojvođanskom identitetu”.

Crnogorska partija, dodaje se, poziva vlasti u Crnoj Gori da ne uvlače građane i političke lidere susjedne Srbije u svoje krajnje kompromitujuće političke aranžmane i da odmah zaustave politički progon neistomišljenika.

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!