Kosovo: Skupština izglasala nepovjerenje Vladi

Tokom višečasovne rasprave u Skupštini, dvije vladajuće stranke su uglavnom optuživale jedna drugu za nerad, nedostatak odlučivanja i koordinacije, te za koruptivne afere od ranije, a opozicija je vladajuće stranke optužila da im je cilj samo fotelja i ništa drugo. Premijer Kosova Isa Mustafa na kraju diskusije je rekao da se treba poštovati parlamentarna demokratija i da Kosovo kao mlada država treba da postupi po volji građana i Skupštine

Foto: Printscreen

Skupština Kosova izglasala je danas nepovjerenje Vladi Kosova, na zahtjev opozicije.

Za je glasalo 78 poslanika, protiv 34, a uzdržano je bilo troje. Za pad Vlade bila je potrebna većina glasova, odnosno 61, piše Radio Slobodna Evropa.

Odlučujući glasovi bili su vladajuće Demokratske partije Kosova (DPK), na čijem je čelu Kadri Veselji, predsjednik Skupštine, dok su protiv bili jedino poslanici Demokratskog saveza Kosova (DSK), premijera Ise Mustafe.

Tokom višečasovne rasprave u Skupštini, dvije vladajuće stranke su uglavnom optuživale jedna drugu za nerad, nedostatak odlučivanja i koordinacije, te za koruptivne afere od ranije, a opozicija je vladajuće stranke optužila da im je cilj samo fotelja i ništa drugo.

Premijer Kosova Isa Mustafa na kraju diskusije je rekao da se treba poštovati parlamentarna demokratija i da Kosovo kao mlada država treba da postupi po volji građana i Skupštine.

“Zahvaljujem vam se na saradnji i vjerujem da ova Skupština zaslužuje da ima ljude koji će raditi u interesu zemlje”, kazao je Mustafa uoči glasanja.

Inicijator zahtjeva za pad vlade, Fatmir Ljimaj, kazao je da je današnja diskusija dokazala da je vrijeme za kraj trenutne Vlade.

Na osnovu Ustava Kosova, nakon izglasavanja nepovjerenja, Vlada se smatra u ostavci, a predsjednik zemlje raspušta Skupštinu.

Na osnovu Zakona o opštim izborima, nakon raspuštanja Skupštine predsjednik raspisuje vanredne izbore najkasnije deset dana od dana raspuštanja, a nakon konsultacija sa liderima partija o datumu.

Vanredni izbori se ne mogu održati ranije od 30, niti kasnije od 45 dana. U opciji su 11. i 18. jun.

Poslanici Srpske liste nisu htjeli da se izjašnjavaju po ovom pitanju.

Od kada je peticija opozicije predata Skupštini, odnosi između dviju najvećih partija u zemlji poprilično su napeti.

Inače, Veselji je, uoči sjednice u utorak uveče, razgovarao sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Brajanom Hojtom Jijom o tome da se demarkacija granice sa Crnom Gorom nađe pred Skupštinom u srijedu, prije nego što Skupština zasjeda o povjerenju Vladi.

“Ukoliko Vlada ne proslijedi Sporazum o demarkaciji prije sjednice o povjerenju Vladi, onda se trebaju naći druga rješenja”, kazao je Veselji.

Zbog neuspjeha ratifikacije demarkacije, Kosovo je i dalje pod viznim režimom Evropske unije. Vladajuća koalicija do sada nije imala potrebnu dvotrećinsku većinu, odnosno 80 od 120 glasova. Pored opozicije, ovom sporazumu se protive i poslanici aktuelne koalicije, jer smatraju da proces nije urađen kako treba.

Ambasada Sjedinjenih Država prethodno je pozvala Skupštinu Kosova da ratifikuje Sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

“Vrijeme je da se stavi tačka na političku opstrukciju Republike Kosovo kako bi Skupština i Vlada mogle da počnu sa stvaranjem napretka na drugim vitalnim pitanjima u ime građana Kosova”, navodi se u saopštenju ambasade SAD u Prištini. 

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Idi na VRH