Stoltenberg: Crna Gora kredibilan i pouzdan saveznik koji doprinosi ciljevima Alijanse i kolektivnoj bezbjednosti

Šef crnogorske diplomatije kazao je da će Crna Gora čvrsto nastaviti da sprovodi sve međunarodne obaveze, uključujući one koje proizilaze iz članstva u NATO

Članice NATO-a cijene posvećenost naše države jačanju jedinstva unutar Alijanse, koje je važno u suočavanju sa složenim izazovima savremenog doba, kazao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

On se danas u sjedištu NATO-a u Briselu sastao sa ministrom vanjskih poslova Đorđem Radulovićem.

Stoltenberg je ocijenio da je Crna Gora kredibilan i pouzdan saveznik, koji u kontinuitetu doprinosi ciljevima Alijanse i kolektivnoj bezbjednosti.

Šef crnogorske diplomatije kazao je da će Crna Gora čvrsto nastaviti da sprovodi sve međunarodne obaveze, uključujući one koje proizilaze iz članstva u NATO.

Radulović je rekao da podržavamo sve napore usmjerene na jačanje transatlantske veze, jedinstva i političke kohezije, što predstavlja i temelj NATO inicijative 2030.

Ministar Radulović je tokom posjete Briselu imao i odvojen susret sa ambasadorima zemalja članica NATO-a. Tom prilikom zajednički je naglašeno da je izuzetno važno da NATO bude politički jak i ujedinjen, spreman da odgovori na konvencionalne i nekonvencionalne izazove.

U sadržajnom razgovoru pozdravljeno je angažovanje sadašnje američke administracije i njena nepokolebljiva posvećenost Alijansi i transatlantskoj saradnji.

Jedinstvo i snaga transatlantske veze posebno su važni u kontekstu izazova sa kojima se Zapadni Balkan suočava, ocijenjeno je na sastanku.

Radulović je zahvalio na solidarnosti koju su pokazali NATO i saveznici tokom pandemije, pri čemu je od posebnog značaja bila pomoć u iznosu od 800.000 eura.

Šef crnogorske diplomatije je kazao da Crna Gora kao jedan od svojih prioriteta u okviru NATO-a vidi jačanje nacionalne otpornosti i kapaciteta za suprotstavljanje hibridnim prijetnjama, pri čemu naša država ima značajno iskustvo u suočavanju sa ovom vrstom izazova, kao što su dezinformacije, sajber napadi, miješanje u demokratske procese.

U tom kontekstu, Radulović je kazao da snažno podržavamo zajednički i koordinirani pristup NATO-a i EU u rješavanju ovih izazova, posebno na zapadnom.

Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Idi na VRH
error: Content is protected !!