Bajden predstavio novi plan socijalne potrošnje od 1,75 hiljada milijardi dolara

“Niko nije dobio sve što je želio, uključujući i mene”, rekao je Bajden, priznajući da je vodio bitku i unutar njegove stranke da se postigne konsenzus o par značajnih zakona. Demokrate su se borile za postizanje konsenzusa o par zakona koji imaju za cilj ulaganja u infrastrukturu, klimu i brigu o djeci

Američki predsjednik Džozef Bajden predstavio je renovirani plan potrošnje od 1,75 hiljada milijardi dolara, nazvavši to istorijskom investicijom u budućnost zemlje.

“Niko nije dobio sve što je želio, uključujući i mene”, rekao je Bajden, priznajući da je vodio bitku i unutar njegove stranke da se postigne konsenzus o par značajnih zakona.

Demokrate su se borile za postizanje konsenzusa o par zakona koji imaju za cilj ulaganja u infrastrukturu, klimu i brigu o djeci.

Demokrate su sugerisale da je sporazum na pomolu, uoči Bajdenovog puta u Evropu.

Bajden će otputovati u Rim, Vatikan i kasnije u Glazgov, na klimatsku konferenciju Ujedinjenih nacija, COP26.

BBC prenosi da ostaje da se vidi da li je Bajden postigao nivo saradnje koji je potreban unutar njegove stranke da bi se plan potrošnje unaprijedio.

Smatra se da je ovaj novi predlog skraćena verzija plana socijalne potrošnje od otprilike 3,5 hiljada milijardi dolara koji favorizuju republikanci.

Očekivalo se da će Bajden iskoristiti svoj sastanak u četvrtak ujutru sa progresivnim predstavnicima Demokratama u Predstavničkom domu da ih ubijedi da je ova nova verzija dovoljno bliska originalnom zakonu i da ih ubijedi da donesu poseban zakon o infrastrukturi od milijardu dolara koji već prošao u Senatu.

Novim planom potrošnje predviđeno je:

– 555 milijardi dolara za borbu protiv klimatskih promjena, uglavnom kroz poreske olakšice za obnovljive izvore energije i niske emisije

– 400 milijardi dolara za besplatno predškolsko vaspitanje za djecu uzrasta tri i četiri godine

– 165 milijardi dolara za smanjenje premija zdravstvene zaštite za devet miliona Amerikanaca obuhvaćenih Zakonom o pristupačnoj njezi – takođe poznat kao Obamaker

– 150 milijardi dolara za izgradnju milion pristupačnih stambenih jedinica

Podjela 50-50 mjesta u Senatu – i određeni otpor republikanaca – znači da Bajden mora da uključi cijelu svoju stranku kako bi se nadao da će se usvojiti račun o potrošnji.

Dvojica umjerenih demokrata, senatori Kirsten Sinema iz Arizone i Džo Mančin iz Zapadne Virdžinije, prenosi BBC, su dali određenu podršku zakonu u odvojenim izjavama u četvrtak, pišu “Vijesti”.

“Nakon više mjeseci produktivnih pregovora u dobroj vjeri sa predsednikom Bajdenom i Bijelom kućom, napravili smo značajan napredak“, rekla je Sinema.

Smatra se da su i Sinema i Mančin poništili originalni zakon odbijajući da glasaju za njega.

Foto: Džo Bajden (Printscreen)

Idi na VRH
error: Content is protected !!