Peruničić priveden zbog sumnje da je prisluškivanjem Katnićeve kancelarije zloupotrebio službeni položaj

Katnić je saopštio da se još ne zna da li je bivši funkcioner ANB-a Luka Bulatović izvršio samoubistvo, ali da činjenice sada ukazuju na to. Istakao je da se preduzimaju određene radnje da bi se utvrdilo da li je Bulatovićeva smrt povezana sa slučajem prisluškivanja

Specijalni državni tužilac Miroslav Turković kazao je da je bivši direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejan Peruničić priveden zbog sumnje da je, prisluškivanjem kancelarije glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

“On će, uz krivičnu prijavu biti priveden nadležnom tužilaštvu, odnosno SDT-u. U toku izviđaja utvrđivače se nužni dokazi i činjenice za rješavanje ove krivično-pravne stvari”, rekao je Turković.

Luka Bulatović (Foto: Printscreen)

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je da je pronađen jedan uređaj za presluškivanje.

“Dalje se utvrđuje kome su snimljeni materijali prosleđivani. Sumnja se da je snimanje naredilo ANB, ali se još ne zna ko je „konzumet“ tih materijala”, rekao je Katnić.

On je saopštio da se još ne zna da li je bivši funkcioner ANB-a Luka Bulatović izvršio samoubistvo, ali da činjenice sada ukazuju na to. Istakao je da se preduzimaju određene radnje da bi se utvrdilo da li je Bulatovićeva smrt povezana sa slučajem prisluškivanja.

“Uvijek postoji sumnja da je izvršeno ubistvo, pa je policija izašla na teren i pronašla indikatore da bi SDT moglo da se uključi. Luka Bulatović je meni, kao prijatelju, ostavio poruku da obavještenja ima u kompjuteru i da o tome treba obavijestiti i Dragana Radonjića. Pretpostavio sam da će se raditi o nečemu iz naše nadležnosti i to ćemo privesti do kraja”, rekao je Katnić i dodao je da Bulatović bio jedan od najvećih priofesionalaca i patriota koje je upoznao.

On je rekao da je otkrivanju slučaja prisluškivanja pomogla sadašnja struktura u ANB-u.

Katnić je rekao da je državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Zoran Miljanić počinio podstrekivanje na vršenje krivičnog djela odavanje službene tajne time što je izjavio da javnost mora da zna čije živote je mogao da spasi Bulatović.

Dodao je da je Bulatović bio najveći profeionalac i patriota koga je upoznao u Crnoj Gori.

On je poručio da ne želi da se crtaju mete dok se ne završi istraga.

“Ne bi trebalo niko od vas da ide više od činjenica sa kojima raspolažemo”, rekao je Katnić.

Na pitanje da li je objavljivanjem snimaka Bulatovića u medijima, odnosno dokaznog materijala u prekršen zakon, Katnić je rekao da time nije napravljen nikakav prekršaj.

“To su obraćanja prijateljima, porodici, oni ne mogu ugroziti novu istragu. Mogu izazvati špekulacije i zabune, ali to se uvijek dešava. Mi smo pregledali snimke i vidjeli da nema ničega što bi se moglo negativno konotirati i izazvati posljedice. Ali insistiram da treba prihvatiti zvanično tumačenje”, rekao je Katnić.

Katnić je rekao da se Peruničiću neće odrediti zadržavanje do 72 sata, ili pritvor ako ne bude uslova i potrebe za tim.

“Niko nije pušten do sada na slobodu, a da nije za to postojao razlog”, naglasio je Katnić.

Katnić je rekao da nema informacije o posjeti vicepremijera Dritana Abazovića Ljubu Bigoviću, osumnjičenom za ubistvo Duška Jovanovića.

“Ne znam za posjetu, to ubistvo nije iz nadležnosti SDT-a. Učestvovao sam u tom slučaju kao sudija Apelacionog suda, pa znam neke elemente – rekao jekatnić na konferenciji za medije, prenosi portal Luča.

Na pitanje ko je i kome tražio da se ukine zabrana ulaska Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u Crnu Goru, Katnić je kazao da SDT ne utvrđuje ko je skinuo zabranu, već da li u nekim radnjama postoji elementi krivičnog djela.

“Pokrenuli smo postupak po krivičnoj privi jednog lica, protiv drugog lica, tokom istrage će se utvrditi da li će krivična prijava biti odbačena ili će se postupak nastaviti”, kazao je on.

Glavna fotografija: Sa pres konferencije (Foto: Printscreen)

Idi na VRH
error: Content is protected !!