Varhelji: Zatvaranja poglavlja neće biti dok se ne ispune mjerila iz osnovnih poglavlja, vezanih za vladavinu prava

Izvjestilac EP za Crnu Goru Tonino Picula kazao je da je zabrinut zbog usporavanja procesa evropskih integracija. “Nije bilo napretka u oblasti sudstva, i implementacija ključnih reformi u sudstvu i dalje stagnira. Svjesni smo da je za sudstvo i izborne reforme potrebna kvalifikovana većina”, kazao je Picula

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji rekao je da Crna Gora zna šta treba da uradi u procesu evropskih integracija, i da država mora da ispuni privremena mjerila iz oblasti vladavine prava, inače poglavlja iz drugih oblasti neće moći da budu zatvorena. To je rekao, odgovarajući na pitanja poslanika Evropskog parlamenta (EP) na sjednici spoljnopolitičkog komiteta, na kome je predstavljen izvještaj o napretku država Zapadnog Balkana.

Varhelji je, osvrćući se na nedavna dešavanja u Crnoj Gori tokom ustoličenja mitropolita Joanikija, kazao da je Crna Gora otvorila sva poglavlja u pregovorima sa EU.

Oliver Varhelji (Foto: Printscreen)

“Ipak, ispunjavanje privremenih mjerila je ključni izazov. Zatvaranja drugih poglavlja neće biti dok se ne ispune mjerila iz osnovnih poglavlja, vezanih za vladavinu prava. To je i dio nove Metodologije za pregovore, koje je Crna Gora prihvatila”, naglasio je Varhelji.

On je ponovio da Crna Gora mora da isporuči rezultate po pitanju medijskih sloboda, borbe protiv korupcije i borbe protiv organizovanog kriminala.

“Posvećenost Vlade rješavanju tih pitanja je važna”, kazao je evropski komesar.

Varhelji je i u uvodnom obraćanju evropskim poslanicima kazao da Crna Gora, bez ispunjenja privremenih mjerila za vladavinu prava, ne može zatvarati druga poglavlja.

“Politika proširenja je zasnovana na učinku, odnosno ispunjavanju obaveza”, naveo je Varhelji.

PICULA: ZABRINUTOST ZBOG USPORAVANJA INTEGRACIJA

Izvjestilac EP za Crnu Goru Tonino Picula kazao je da je zabrinut zbog usporavanja procesa evropskih integracija.

“Nije bilo napretka u oblasti sudstva, i implementacija ključnih reformi u sudstvu i dalje stagnira. Svjesni smo da je za sudstvo i izborne reforme potrebna kvalifikovana većina”, kazao je Picula.

On je naglasio da svi događaji koji mogu biti interpretirani kao razlog produbljivanja političkih tenzija i polarzacija treba da budu izbjegnuti.

Na Piculino pitanje komesaru Varheljiju da li je i dalje optimista da će neka zemlja Zapadnog Balkana završiti pregovore o pristupanju do kraja mandata ove Komisije, komesar je kazao da su do kraja mandata ove komisije još tri godine. Ističe da Komsija želi da dinamizira taj proces.

“Naš posao je da se to desi, jer ako se ne desi onda će naša pozicija na ZB biti kompromitovana “, kazao je Varhelji.

Naglašava, međutim, da se rezultati mogu postići jedino ako partneri na Zapadnom Balkanu ispunjavanju sve potrebne kriterijume.

BILČIK: MORAMO VIDJETI JASNU PROEVROPSKU AKCIJU

Crna Gora je dugo godina bila predvodnik u procesu pridruživanja, ali je tokom protekle godine stagnirala, saopštio je kopredsjedavajući parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje sa Crnom Gorom, Vladimir Bilčik.

“Moramo vidjeti jasnu proevropsku akciju političara u Crnoj Gori, a ne samo deklarativne izjave o Evropi. Kako bi ostvarila vodeću poziciju zemlje u regatnoj trci, Crnoj Gori su potrebna predvidljiva i stabilna politička klima i institucije, koji takođe pogoduju procesu reformi”, naveo je Bilčik.

On naglašava da ključni zakoni u oblasti pravosuđa i izborne reforme moraju biti usvojeni u duhu konsenzusa i u skladu sa najboljom evropskom praksom.

“U suprotnom, želje ogromne, proevropske većine građana Crne Gore će ostati bez odgovora”, zaključio je Bilčik.

OBEZBIJEDITI DVOTREĆINSKU VEĆINU

Poslanik Zelenih Tomas Vajs je pitao Varheljija da li je u kontaktu sa DPS-om kako bi se objezbijedila dvotrećinska većina, budući da je bez te partije to nemoguće.

Komesar je kazao da to nije njihov posao, već posao vlade i političkih klasa u zemlji da ispune EU refome.

“Kada sam započeo funkciju komesara za proširenje, prva poruka koju sam saopštio u Podgorici jeste da svi u parlamentu treba da doprinose, jer oni ne doprinose sopstvenim partijama i vladi, već svojoj zemlji”, naglasio je Varhelji.

Kazao je da je reforma sudstva u interesu svih, jer je bez toga nemoguće napredovati u pregovorima o pristupanju.

Poslanik Zelenih Tomas Vajs ocijenio je da Srbija ne koristi pozitivno svoj uticaj u regiji, kako bi smirila konflikte, već da ih ojača. Ocijenio je da je to vidljivo u Crnoj Gori i na Kosovu.

VARHELJI O OSTALIM DRŽAVAMA REGIONA

Evropski komesar Oliver Varhelji je pozvao sve zemlje Zapadnog Balkana da se vrate ideji zajedničkog regionalnog tržišta, ističući da je EU spremna da podrži i finansira taj proces.

On je kazao da Bosna i Hercegovina mora da krene naprijed kada je riječ o svim 14 priorieta na evropskom putu.

“Politički lideri treba da podrže, a ne da kvare funkcionisanje državnih institucija, kao i da rade na usvajanju pravnih zakona i sudskih reformi”, naveo je Varhelji.

Kosovo, kako je kazao, ima šansu da napravi napredak što se tiče borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i šansu u ekonosmkom razvoju.

“I dalje cijenimo da je Kosovo ispunila sva mjerila za viznu liberalizaciju”, dodao je Varhelji.

Istakao je da dijalog o normalizaciji odnosa uz pomoć EU između Kosova i Srbije ostaje ključan za njihovu evrospku budućnost i stabilnost regiona.

“Obje strane moraju da se konstruktivno angažuju. Treba izbjegavati jednostrane i nekoordinisane radnje koje ugrožavaju stabilnost”, poručio je Varhelji.

Varhelji je rekao da je krucijalno da članice EU usvoje pregovoračke okvire kako bi se prva međuvladina konferencija sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom održala što je prije moguće, ove godine.

“Ovo je esencijalno za kredibilitet EU. Odgađanje početka pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom imalo je negativan uticaj na kredbilitet EU. Bileteralna pitanja između Sjeverne Makeodnije i Bugarske treba hitno riješiti”, kazao je Varhlji.

Izvor: rtcg.me

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!