Preminuo Milorad Nikčević: Komemoracija bice organizovana na Cetinju

Utemeljivač je crnogorskog studija (1995) Montenegrina (Crnogorska književnost, Povijest crnogorske kulture i civilizacije) i prvi gostujući profesor tog studija na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (1996). Jedan je od inicijatora osnivanja Instituta za crnogorski jezik i književnost u Podgorici (2010) te njegove kasnije transformacije u Fakultet za crnogorski jezik i književnost na Cetinju (2014)

Crnogorski književni istoričar, teoretičar i književnik, dugogodišnji saradnik, profesor i prijatelj Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, Milorad Nikčević, umro je jutros u bolnici u Osijeku.

Milorad Nikčević, književni istoričar, teoretičar i utemeljivač savremene književne montenegristike rođen je 14. januara 1941. godine u Stubici (Pješivci). Diplomirao je studij slavistike (jugoslavistiku i rusistiku) na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu magistrirao je s tezom Stefan Mitrov Ljubiša i Njegoš – uticaji i paralele. Doktorsku disertaciju pod naslovom Crnogorska pripovijetka od 60-ih godina 19. vijeka do Prvog svjetskog rata odbranio je na Filološkom fakultetu u Beogradu. Studijski se usavršavao na Državnom univerzitetu „Lomonosov” u Moskvi (1975), na Univerzitetu Kalifornija u Los Anđelesu (1989), potom na zagrebačkome Filozofskom fakultetu (1996) te na Univerzitetu Berkli u San Francisku (2001).

Foto: Printscreen

Na Odsjeku za hrvatski jezik i književnost i Katedri za metodike i metodologiju znanstveno-istraživačkoga rada nastave jezika i književnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku radio je kao docent, vanredni profesor, redovni profesor i redovni profesor u trajnom zvanju. Predavao je Metodiku jezika i književnosti, Metodologiju znanstvenog rada, Metodiku nastave književnosti te Istraživanje interkulturalnih i međuknjiževnih uzajamnosti i Kritička izdanja i tekstologiju.

Od 2005. do penzije rukovodilac je i jedan od utemeljivača Katedre za metodiku i metodologiju naučno-istraživačkog rada nastave jezika i književnosti.

Utemeljivač je crnogorskog studija (1995) Montenegrina (Crnogorska književnost, Povijest crnogorske kulture i civilizacije) i prvi gostujući profesor tog studija na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (1996). Jedan je od inicijatora osnivanja Instituta za crnogorski jezik i književnost u Podgorici (2010) te njegove kasnije transformacije u Fakultet za crnogorski jezik i književnost na Cetinju (2014). Bio je jedan od najagilnijih profesora FCJK i jedan od najbespoštednijih kritičara devijacija crnogorskoga društva kako 90-ih godina prošlog vijeka tako i danas, osobito kao kritičar kleronacionalizma.

Za stručni, naučni i pedagoški rad dobio je u Republici Hrvatskoj više priznanja i nagrada (Zlatni pečat grada Osijeka 2003. „za izuzetna ostvarenja u području znanosti”; godine 2014. hrvatski predśednik Ivo Josipović uručio mu je državno odličje reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića za „višegodišnje zasluge za kulturu/znanost i približavanje njenih vrijednosti između Republike Hrvatske i Crne Gore“). Dobitnik je Povelje FCJK za poseban doprinos montenegristici (2017).

Autor je više stotina naučnih i stručnih radova o crnogorskoj i hrvatskoj književnosti i o hrvatsko-crnogorskim kulturnim vezama te autor dvadesetak samostalnih i koautorskih knjiga, među kojima se posebno ističe treći tom Istorije crnogorske književnosti (2012) kao njegovo životno djelo.

Komemoracija povodom smrti Milorada Nikčevića biće organizovana 15. 10. 2021. godine u 11 sati u svečanoj sali Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na Cetinju.

Izvor i fotografija: Fakultet za crnogorski jezik i književnost

Idi na VRH
error: Content is protected !!