Posmrtni ostaci Albanaca iz masovne grobnice u Srbiji predati Kosovu

Komesarijat Srbije je saopštio da će delegacija Kosova identifikovane posmrtne ostatke predati porodicama radi sahrane. Na prelazu Merdare sa kosovske strane bili su prisutni brojni članovi porodice ubijenih Albanaca i građani, kao i premijer Kosova Aljbin Kurti

Posmrtni ostaci sedam osoba albanske nacionalnosti, ekshumiranih na lokaciji Kiževak u Srbiji, predati su delegaciji Kosova na graničnom prelazu Merdare 30. septembra, saopštio je Komesarijat za izbjeglice Srbije.

Kako je saopšteno, na prelazu Merdare urađena je i reasocijacija posmrtnih ostataka za dva lica – odnosno spajanje posmrtnih ostataka.

Komesarijat Srbije je saopštio da će delegacija Kosova identifikovane posmrtne ostatke predati porodicama radi sahrane.

Na prelazu Merdare sa kosovske strane bili su prisutni brojni članovi porodice ubijenih Albanaca i građani, kao i premijer Kosova Aljbin Kurti.

KIŽEVAK PETA OTKRIVENA GROBNICA

Da je u masovnoj grobnici na lokaciji Kiževak kod Raške na jugu Srbije ekshumirano najmanje devet posmrtnih ostataka kosovskih Albanaca, Vlada Kosova je saopštila 26. maja ove godine.

Ekshumacija tela na mjestu nekadašnjeg rudnika “Kiževak”, u blizini granice Srbije sa Kosovom, počela je 30. novembra 2020.

Lokacija Kiževak, na jugu Srbije kod Raške, peta je masovna grobnica koja je otkrivena na teritoriji Srbije, a sumnja se da se u njoj nalazi više od 18 tela ubijenih Albanaca tokom rata 1999. godine.

Predstavnik kosovske delegacije za nestala lica Ibrahim Makoli (Makolli) ranije je izjavio da su na lokaciji Kiževak pronađeni posmrtni ostaci povezani sa žrtvama masakra u Rezali kod Skenderaja. On je naveo da su pojedini srpski zvaničnici rekli kako sumnjaju da na teritoriji Srbije postoji 16 masovnih grobnica.

Delegacije Beograda i Prištine usvojile su 26. oktobra 2018. godine procedure o primopredaji posmrtnih ostataka stradalih, što bi prema očekivanjima trebalo da pomogne potragu za licima nestalim tokom ratnih sukoba na Kosovu.

MASOVNE GROBNICE SA TIJELIMA ALBANACA U SRBIJE

Prema podacima koje je na osnovu izvještaja UNMIK-ove Kancelarije za nestala lica i sudsku medicinu objavila nevladina organizacija Fond za humanitarno pravo, od 2001. godine na teritoriji Srbije na četiri lokacije otkrivene su masovne grobnice sa 941 tijelom Albanaca ubijenih na Kosovu 1999.

Podaci nevladine organizacije Fond za humanitarno pravo pokazuju da se od sukoba na Kosovu 1998-1999. godine, više od 1.600 osoba vodi kao nestalo, većinom albanske nacionalnosti.

U Srbiji do danas niko nije odgovarao za operaciju skrivanja tela kosovskih Albanaca u masovnim grobnicama, piše Radio Slobodna Evropa (RSE).

Foto: Printscreen/RSE

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!